ČRNA KRONIKA
Nelegalni prehodi meje: S pametnim telefonom na zahod Evrope Da je pokrajina ob reki Muri še vedno na zemljevidu tihotapcev, ki begunce iz držav, predvsem Srbije in Hrvaške, kjer so ti ostali zaradi strožjega nadzora na balkanski migracijski poti in po uvedbi mejne kontrole v Avstriji, spravljajo v njihove ciljne države v zahodni Evropi, kaže primer Ukrajinca, ki je pred dnevi skozi Razkrižje v kombiju tihotapil kar 19 tujcev. » več
S prebežniki bežal pred policisti: Tihotapec iz kombija skočil v reko "Danes ob 5.03 uri so policisti Policijske postaje Ljutomer na relaciji Razkrižje – Veščica zasledovali kombinirano vozilo znamke Mercedes Vito avstrijskih registrskih številk, ki je ilegalno vstopilo v Slovenijo. Iz smeri Veščice proti Stročji vasi je vozilo v desnem preglednem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljalo levo z vozišča in obstalo na kolesih," so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS). Z zbiranjem obvestil na kraju je bilo ugotovljeno, da je bilo v kombiju poleg voznika 29-letnega državljana Ukrajine še 20 oseb, 18 jih je bilo državljanov Pakistana in dva Nepala. Zaradi poškodb je bilo v bolnišnico prepeljanih več oseb. V prometni nesreči je bilo osem tujcev lažje telesno poškodovanih."Voznik kombiniranega vozila je po povzročeni prometni nesreči zapustil vozilo, se podal v beg in skočil v reko Ščavnico. Po opozorilu policista se je voznik vrnil iz reke," so sporočili s PUMS. » več

Naftni madeži v Ledavi pri Zatakučetrtek, 19.01.2017

Petrol ne potrebuje več storitev industrijske čistilne naprave, ki se prodaja v stečajnem postopku
Pri iztoku odpadne vode v Ledavo pri naselju Zatak v Čentibi so v decembru dvakrat zaznali naftne madeže. Izpustna voda je po cevovodu speljana v potok z območja rezervoarjev in drugih objektov za skladiščenje nafte in naftnih derivatov v Trimlinih, ki jih upravlja Petrol. Do večjega onesnaženja potoka s tem ni prišlo, saj je profesionalna gasilska ekipa podjetja Nafta varovanje in požarna varnost takoj ukrepala in postavila pivnike, o dogodku pa je Petrol seznanil tudi pristojne službe. Ob tem da sami iščejo vzroke, preiskavo izvaja tudi policija. »Za zdaj kaže, da naj bi bil vzrok človeška napaka,« so sporočili iz Petrola.

Osnovni vzrok pa je vendar v tem, da je Petrol z januarjem prekinil pogodbo o čiščenju odpadnih voda s stečajnim dolžnikom Nafto Petrochem, v sklopu katere še vedno deluje industrijska čistilna naprava. Pravijo, da je zaradi stečaja verjetno, da bo čistilna naprava prenehala delovati. »Ob tej negotovosti in zaradi zagotovitve zakonitega delovanja skladišča je Petrol nujno potreboval dolgoročno rešitev čiščenja padavinskih voda, ki jo je izvedel z gradnjo svojega sistema čiščenja padavinskih voda,« so še zapisali. 

Dejstvo pa je, da je omenjena industrijska čistilna naprava, ki je ves čas stečajnega postopka tudi na prodaj, tehnološko na dosti višji ravni od naprave za čiščenje, ki jo je Petrol za potrebe upravljanja rezervoarjev postavil sam. Torej ne gre za čistilno napravo, ampak za sistem čiščenja z lovilniki naftnih madežev na meteorni vodi, ki jo zbirajo na območju rezervoarjev za skladiščenje nafte in naftnih derivatov. Tak način lovljenja naftnih madežev je na splošno na območjih z rezervoarji običajen in tudi zadosten, če seveda deluje brezhibno.

Čeprav zdajšnja preiskava kaže, da je do izpusta onesnažene vode prišlo zaradi človeške napake, je po naših informacijah do tega vendar prišlo tudi v povezavi s sistemom čiščenja. Gre za zaporedno vezana lovilnika maščob z obstoječim separatorjem, ki je tu še iz časov delovanja rafinerije. Poznavalci domnevajo, da je ta separator onesnažen in bi ga bilo treba očistiti, to pa naj bi tudi privedlo do tega, da je bilo onesnaženje vode pri iztoku v potok večje, kot je bila padavinska voda onesnažena pri izvoru. 

Vestnik št. 2, 12.1.2017
Zakaj denar prehiteva projekte - Za lendavski nogomet iz Madžarske še ... » več
Tistim iz revnih držav bi vzeli več - Avstrija bi znižala otroški dodatek za... » več
Odslej skrb za čistočo »po francosko« - Aktivo čiščenje bo v hotelih Save Tur... » več
Kmet Jože Cör iz Mlajtinec: Po sili razmer ostal le poljedelec - Prašičji hlev na globoki nastilji v ob... » več
Maja je krono prepustila Katarini - Nova slovenska vinska kraljica prihaja i... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
ZANIMIVOSTI