ČRNA KRONIKA
Ilegalna prehoda meja: V petih dneh ujeli 43 tujcev Policisti Policijske postaje Ljutomer so v petek zjutraj v občini Razkrižje zaustavili kombinirano vozilo, znamke Peugeot Boxer hrvaških registrskih številk, ki ga je vozil 33-letni hrvaški državljan, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS). » več
Smrt pri Železnih Dverih: Zemlja zasula delavca Policisti obravnavajo delovno nesrečo s smrtnim izidom pri Železnih Dverih. Po prvih ugotovitvah je zemlja zasula delavca na gradbišču, kjer so urejali terase v vinogradu. » več

Naftni madeži v Ledavi pri Zatakučetrtek, 19.01.2017

Petrol ne potrebuje več storitev industrijske čistilne naprave, ki se prodaja v stečajnem postopku
Pri iztoku odpadne vode v Ledavo pri naselju Zatak v Čentibi so v decembru dvakrat zaznali naftne madeže. Izpustna voda je po cevovodu speljana v potok z območja rezervoarjev in drugih objektov za skladiščenje nafte in naftnih derivatov v Trimlinih, ki jih upravlja Petrol. Do večjega onesnaženja potoka s tem ni prišlo, saj je profesionalna gasilska ekipa podjetja Nafta varovanje in požarna varnost takoj ukrepala in postavila pivnike, o dogodku pa je Petrol seznanil tudi pristojne službe. Ob tem da sami iščejo vzroke, preiskavo izvaja tudi policija. »Za zdaj kaže, da naj bi bil vzrok človeška napaka,« so sporočili iz Petrola.

Osnovni vzrok pa je vendar v tem, da je Petrol z januarjem prekinil pogodbo o čiščenju odpadnih voda s stečajnim dolžnikom Nafto Petrochem, v sklopu katere še vedno deluje industrijska čistilna naprava. Pravijo, da je zaradi stečaja verjetno, da bo čistilna naprava prenehala delovati. »Ob tej negotovosti in zaradi zagotovitve zakonitega delovanja skladišča je Petrol nujno potreboval dolgoročno rešitev čiščenja padavinskih voda, ki jo je izvedel z gradnjo svojega sistema čiščenja padavinskih voda,« so še zapisali. 

Dejstvo pa je, da je omenjena industrijska čistilna naprava, ki je ves čas stečajnega postopka tudi na prodaj, tehnološko na dosti višji ravni od naprave za čiščenje, ki jo je Petrol za potrebe upravljanja rezervoarjev postavil sam. Torej ne gre za čistilno napravo, ampak za sistem čiščenja z lovilniki naftnih madežev na meteorni vodi, ki jo zbirajo na območju rezervoarjev za skladiščenje nafte in naftnih derivatov. Tak način lovljenja naftnih madežev je na splošno na območjih z rezervoarji običajen in tudi zadosten, če seveda deluje brezhibno.

Čeprav zdajšnja preiskava kaže, da je do izpusta onesnažene vode prišlo zaradi človeške napake, je po naših informacijah do tega vendar prišlo tudi v povezavi s sistemom čiščenja. Gre za zaporedno vezana lovilnika maščob z obstoječim separatorjem, ki je tu še iz časov delovanja rafinerije. Poznavalci domnevajo, da je ta separator onesnažen in bi ga bilo treba očistiti, to pa naj bi tudi privedlo do tega, da je bilo onesnaženje vode pri iztoku v potok večje, kot je bila padavinska voda onesnažena pri izvoru. 

Vestnik št. 2, 12.1.2017
oglasno sporočilo
Nekdo je kriv za škodo v okolju - Lendavski bioplinarni odvzeli okoljevars... » več
Županu očitki zaposlenih o mobingu - Zaposlene v cankovski občinski upravi z... » več
Po sledeh tragične zgodbe: »V domovih so taki primeri pogosti« - Konec septembra je iz rakičanskega doma... » več
Mlinopek: V lastništvo vstopil Blaž Miklavčič - Nov vlagatelj je družba MM Teh – V oz... » več
Stanislav Šernek: Življenje, zapisano športu - Nekoč stevard na vlaku, kuhar, vodja zu... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
ZANIMIVOSTI