Muzeji

Galerija-Muzej Lendava / Galéria-Múzeum Lendva

Lendavski grad je prvič omenjen v listinah iz leta 1192, današnjo podobo pa je dobil v 18. stoletju. V prostorih lendavskega gradu od leta 1973 domuje ustanova Galerija-Muzej Lendava, ki zbira, hrani, preučuje in promovira kulturno dediščino občine Lendava ter pomurskih Madžarov.
V muzejski zbirki je na ogled stalna arheološka, zgodovinska in etnološka razstava ter spominski sobi lendavskega kiparja Györgya Zale ter grafika Štefana Galiča. V galerijski zbirki ustanove se hrani likovna dediščina lendavskih umetnikov ter zbirka umetnin, nastalih v okviru tradicionalnih mednarodnih kolonij. Ob omenjenih stalnih razstavah je skozi vse leto na ogled več likovnih in muzejskih občasnih razstav.
Arheološka razstava: Oloris
Arheološka razstava pozne bronaste dobe (13. st.pr.n.št.) Oloris je dobilo ime po ledinskem imenu pri naselju Dolnji Lakoš-Alsólakos. Zahodni del Panonske nižine je izredno bogato z najdbami iz obdobja prazgodovine. Med najdbami naselbinskega ostanka Oloris je največ lončenine, med katerimi so nekatere tudi ornamentirane. Najdeni so tudi sledovi stavb in vodnjak, predmetov iz brona pa ni veliko, saj so jih v pokrajino prinašali trgovci.
Zgodovinska razstava: Grad na preži
Stalna zgodovinska razstava »Grad na preži« pripoveduje zgodbo gradov, ki so bili braniki Evrope pred turškimi napadi. Tvorili so obrambno črto na zahodnem ozemlju Madžarske Kraljevine, ki je preprečevala intenzivnejše prodore Turkov v jedro Evrope. Del tega obrambnega sistema je bil tudi lendavski grad. Z razstavljenimi replikami hladnega in strelnega orožja, vojaške opreme, zastav in drugih rekvizitov so avtorji razstave pričarali okoliščine in duh burnih časov.
Lapidarij
Na hodniku lendavskega gradu je urejen manjši lapidarij, kjer so zbrani kamniti ostanki nekdanjega grajskega obzidja ter trije baročni kamniti kipi iz okolice Lendave. Najstarejši eksponat je fragment grajskega obzidja z letnico 1675, najzanimivejša pa sta  baročna kipa Janeza Krstnika in Svete Ane z Marijo iz Lendavskih goric.
Etnološka zbirka: Kultura hetiškega ljudskega tekstila
Ljudska kultura tekstila pokrajine Hetiš (Hetés) je do danes živ in arhaičen otok v srednjeevropskem kulturnem prostoru. Stalna razstava je razdeljena na sedem tematskih sklopov. Razstavo bogatijo tudi arhivski fotografski posnetki, od katerih je najstarejši iz leta 1895. Gre za razstavo, ki znanstveno prikazuje del kulturne dediščine pomurskih Madžarov in opozarja na izredne etnološke vrednote, ki sodijo v bogato dediščino srednjeevropskega kulturnega prostora.
Spominska soba Györgya Zale
Eden najznamenitejših rojakov našega mesta, kipar György Zala (1858-1937), je bil eden najbolj znanih, delovnih in zavzetih kiparjev svojega časa. kiparskih stvaritvah je utelesil mnoge junaške in tragične trenutke ter osebnosti madžarske zgodovine. Skupaj s kiparjema, Alajosem Stróblom in Jánosem Fadruszom, je povzdignili madžarsko kiparstvo na evropsko raven. Njegovo najbolj znano delo je nedvomno Milenijski spomenik na Trgu herojev v Budimpešti.
Spominska soba Štefana Galiča
Akademski slikar in grafik Štefan Galič (1944-1997) je bil eden redkih umetnikov, ki so se ukvarjali z najstarejšo grafično tehniko, z lesorezom. Barvni efekti, v povezavi z obdelavo površinske fakture osnovne odtisne plošče, so mu omogočili odtise, ki s svojo enkratnostjo in izraznostjo približujejo grafiko slikarskemu unikatu. V sklopu spominske sobe je na ogled tudi umetnikova zbirka metuljev.
Muzejska depandansa (Lendava, Glavna ulica 52):
Meščanstvo, tiskarstvo in dežnikarstvo Lendave 
V prvem prostoru je predstavljen razvoj meščanstva Lendave, ki ga ilustrirata delovna soba in salon odvetniške družine ter lekarniška oprema s konca 19. stoletja. V drugem prostoru je prikazana zgodovina lendavskega tiskarstva, katere začetek seže v leto 1573, ko je bila tu natisnjena prva knjiga na ozemlju današnje Slovenije. Drugo zlato obdobje lendavskega tiskarstva pa je povezano z imenom Gáborja Kardosa ter Ernőja Balkányija na koncu 19. in začetku 20. stoletja. V tretjem prostoru pa je na ogled razstava lendavskega dežnikarstva. Tovarna dežnikov »Hungária Hazai Ernyőgyár Rt.«, ki je bila prva na ozemlju Avstro-Ogrske monarhije, je nastala iz šiviljstva Béle Wortmana leta 1904. Dežnikarna je s krajšimi in daljšimi prekinitvami delovala vse do leta 2001.
 
Galerija-Muzej Lendava / Galéria-Múzeum Lendva
Banffyjev trg – Bánffy tér 1.
9220 Lendava-Lendva
Slovenija / Slovenia / Szlovénia
T: +386 (0)2 578.92.60
F: +386.(0)2.578.92.61
veb: www.galerija-muzej-lendava.si
E: galerija.muzejlendava@siol.net
E: galerijamuzej.lendava@siol.net

Odpiralni čas:
Ponedeljek – petek: 8.00 – 16.00
Sobota: 10.00 – 14.00
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Muzej na prostem Filovci - Muzej na prostem Filovci združuje kultu... » več
Pokrajinski muzej Murska Sobota - Pokrajinski muzej Murska Sobota je osred... » več
Grad pri Gradu na Goričkem - Na grajskem dvorišču in pred gradom se... » več
Muzej Ljutomer - V okviru Splošne knjižnice Ljutomer de... » več
OZNAKE galerija, muzej
VESTNIK
TURISTIČNE AGENCIJE
Muranica GoPrekmurje.si je turistični informativni in prodajni portal, ki ponuja aktualne informacije o naravnih in turističnih znamenitostih, prireditvah, šegah in navadah in kulinariki. » več
Center Turizem d.o.o. Turistična agencija CENTER v svojih poslovalnicah v Murski Soboti, Mariboru in Ljutomeru ponuja kompletno turistično ponudbo na enem mestu. » več
Relax Turizem Programi družbe Relax Turizem d.o.o. temeljijo na zadovoljevanju potrebe po koriščenju prostega časa- torej na poslanstvu »zadovoljiti potrebe po sproščenem koriščenju prostega časa«. » več
Turistična agencija Pütra Pomurje predstavljeno na Pütrin način. » več
Turistična agencija Klas Murska Sobota Turistična agencija Klas nudi: letovanja poleti in pozimi po Sloveniji in tujini, potovanja in izlete za zaključene skupine ali individualne prijave, prodajo vstopnic za koncerte in prireditve, posebno ponudbo za Pomurje in občasne avtobusne prevoze. » več
KORISTNE INFORMACIJE
Javna prevozna sredstva in avtomobilska vožnja Avtobusne povezave, železniške povezave, pomoč na cesti; ... » več