Blogi: znani Pomurci
avtor: Radovan Žerjav

Energetska izraba Mure: Da ali ne?četrtek, 18.06.2009

V času hudih prerivanj velikih "igralcev" na svetovnem energetskem trgu, ki imajo za posledico največkrat rast cen posameznih energentov, vedno znova in vedno bolj v ospredje prihajajo razmišljanja o dveh odrešenikih. Odrešenikih, ki bi naj poleg povečanja energetske neodvisnosti Evropske unije in tudi Slovenije imela pomembno vlogo pri omejevanju, še bolje omejevanju emisij toplogrednih plinov v ozračje. Mislim seveda na obnovljive vire energije in na učinkovito rabo energije. Tokrat bom razmišljal o prvem odrešeniku torej o obnovljivih virih energije povezanih z našo pokrajino ob Muri.
Tudi v naši pokrajini imamo kar nekaj potencialov na področju obnovljivih virov energije. Naj naštejem samo nekatere: geotermalna energije, biomasa in reka Mura s svojo hidroenergijo. Logično bi bilo, da bi takšne in podobne resurse v čim večji meri izkoristili, odprli s tem tudi kakšno delovno mesto in naredili nekaj dobrega za našo lepo zeleno pokrajino. Žal nam to nekako ne uspeva. Geotermalna energija je predraga, biomasa ima veliko kritikov. O Muri pa skoraj vsi vedo vse, pa čeprav kakšnih resnih študij o energetski izrabi reke Mure še ni bilo narejenih. Vsak po svoje si to našo lepotico lastimo. Ribiči, lovci, kajakaši, lastniki zemljišč ob reki, civilne iniciative, okoljevarstveniki... Za otožno Pomursko dušo, ki je izjemno navezana na to reko je pravzaprav to tudi razumljivo. Prav bi bilo, da se o vprašanju energetske izrabe reke Mure pogovarjamo resno in odgovorno predvsem pa strokovno. Sam si želim, da bi ta energetski potencial izkoristili vendar na način, ki bi ohranil vse lepote naše lepotice in omogočil normalen turistični in sonaraven razvoj. Vendar to je samo želja odgovor na to vprašanje pa naj sporoči stroka na osnovi detajlnih študij in raziskav.
Saj veste: Električna energija ne pride iz vtičnice...
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 08.09.2010 ob 01:00:34 uporabnik: Koouvran
Otrokom bi srasla plavalna kožica med prsti, če bi starši preživeli potop.
dodano: 07.09.2010 ob 00:47:06 uporabnik: Vaneo
...najmanj dve veliki jezeri bi nam prinesli... to je vprašanje za stroko? vsaj plavati bi se učili že v vrtcu; tak je zakon narave če živiš ob veliki vodi in imaš željo preživeti utapljanje...
dodano: 25.11.2009 ob 23:18:06 uporabnik: Wolant
Kdor je izvoljen v imenu demokratičnem (ljudskem), naj doda: elektrarne bodo gradili avstrijci, elektrika pa se bo pošiljala v nemško deželo. Tja od koder izvira kapital.
Morda zdaj jasno?: tunek,darinka,kalman.........
dodano: 15.11.2009 ob 19:26:41 uporabnik: Wolant
To je bilo že večkrat slišano, da bi napravili elektrarne in ohranili naravo po božji podobi. Kakor, da ste pravkar zapustili predavalnico poslanca Antona Kampuža. Njegov patent so murske elektrarne, ki bi poleg elektrike ustvarjale tudi ugodne pogoje za razvoj turizma. Oboje ne gre: da bi sexala in ostala nedolžna. Žal je pokrajina že posiljena z avto cesto, meolirana (izsušena), v kratkem pa bo še komasirana. Tam, kjer se je pred leti VESELILA narava, zdaj doni iz zvočnikov: Mary na blagajno numer cvo. Čista narava je predpogoj za razvoj mehkega turizma, vir čiste vode in obljudena za človekovo preživetje. Vojna za čisto vodo se je že začela. Enim še ni dano, da bi spregledali.
dodano: 19.06.2009 ob 17:05:39 uporabnik: Zagor
To si vsi želimo ka bi energetski potencial Mure izkoristili na način ka bi ohranili naravno ravnovesje, tak ka nič novoga v ton prispevki. Vprašanje kakšen je sploj te potencial.
BLOGER INFO
KATEGORIJE