Blogi: znani Pomurci
avtor: Goran Miloševič

Dnevi praznovanjačetrtek, 30.04.2009

Prazniki ostajajo prazniki ne glede na kolesje časa, ki nas vodi v izmenjujočem se ritmu vzponov in padcev. Vsakodnevni opravki, služba, šola, v manjši meri pa tudi nakupovanje in skrb za dom, se umaknejo opravilom »višjega« pomena. Dnevi postanejo izpraznjeni vsakdanjosti, odpre se nov prostor, bolje povedano niša, v kateri se začne življenje vrteti po posebnih pravilih. Odvisno pač od narave praznika. Za prvi maj gremo na izlet, če vreme dopušča, organiziramo piknik, tu je skoraj neizbežno kresovanje.
Glede na okoliščine, v katerih živimo, sem pričakoval, da letošnji prvomajski prazniki ne bodo tako intenzivno »praznični«, kot je to v navadi. A videti je, da sem se pošteno zmotil. Zdi se, da se ljudje še toliko bolj predajamo opravilom, s katerimi polnimo baterije. Veliko jih je odpotovalo v daljne kraje, še več pa nas je, ki smo si vzeli kak dodaten prost dan, utišali telefone in posvetili čas najbližjim. In prav je tako. Delo je navsezadnje vrednota, ki si zasluži posebno pozornost, četudi to pomeni, da v dneh njegovega praznovanja ne delamo.
 
V minulem obdobju je namreč vse kazalo, da dela ne cenimo dovolj. Pomembnejše so bile vrednote, kot so denar, moč, slava in uspeh. Delo smo šteli za bolj ali manj nujno zlo, čeprav ima med vsemi naštetimi vrednotami posebno lastnost. Najbolj od vseh je odvisno od naše aktivnosti, njegovi rezultati pa so izraz človekove ustvarjalne narave, katere uresničenje prinaša zadovoljstvo in izpolnitev. V tem smislu je nenadomestljivo.
 
Delo si torej zasluži svoj praznik in vesel sem, da ga še vedno znamo praznovati, čeprav vsak na svoj način, združeni okoli plamenov prvomajskega kresa.

Ekonomist Goran Miloševič je projektni svetovalec društva za socialno vključenost Mozaik.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
BLOGER INFO
KATEGORIJE