Blogi: uporabniki
avtor: r_o_k

Mladi Pomurci na gostovanju v ZDA nedelja, 05.07.2009

Pozdravljen, bralec mojega bloga! :) V naslednjih vrsticah ti predstavljam pocitnice 10-ih mladih, vedozeljnih, radovednih Pomurcev, ki gostujejo v ZDa, podrobneje v zvevzni drzavi Pennsylvania. Enjoy! ;)
Kdo smo?
 
  • Anja Potočnik
  • Ines Flegar
  • Katja Flisar
  • Tjaša Merklin
  • Laura Sapač
  • Petra Küčan
  • Klemen Kovač
  • Aleš Vitez
  • Primož Kumin
  • Rok Kučan (avtor bloga)
 
Naše počitnice je organizirala Evangeličanska cerkev Murska Sobota v sodelovanju s Sister City Association Bethlehem – Murska Sobota. V ta projekt izmenjave študentov oz. dijakov je vključena tudi Gimnazija Murska Sobota.
Tako smo naslednje leto na vrsti mi, Slovenci, saj prihajajo k nam mladi Američani.
Bistvo tega projekta je predvsem spoznavanje drugačnega stila življenja, načina prehranjevanja, ustvarjanje novih prijateljskih vezi in ohranjanje teh stikov. Ob tem se poraja mnogo možnosti za iskanje prednikov, ki so se priselili v ZDA, predvsem v tem območju, kjer gostujemo. Zato je zelo zanimivo preučevati mnoge slovenske priimke, ki so zapisani po angleško. Nekaj tukajšnjih prebivalcev še govori slovensko, bolje rečeno staroprekmursko, mnogi izmed njih pa so že 3. generacija.
Velika večina tukajšnjih “Slovencev” spada pod evangeličansko cerkev St. John’s Windish, ki je dobila po njih pravzaprav ime –windish skupno ime za mnoge Slovane, vključno s Slovenci,ki so imigrirali v ZDA v ogromnem številu. Zgledalo je, kot bi jih prinašal veter in po vetru so dobili tudi “vzdevek”, saj wind po germansko pomeni veter.
Vprašanju “windišev” in njihovi asimilaciji v ameriško okolje pa se bom posvetil v prihodnje.
------------------------------------------------------------------------------------
Prvi vtisi o Ameriki
Po mučnih 8 urah na letalu iz Münchna do letališča Newark, stopimo končno na trda tla, ki pa niti niso bila tako trda saj je bilo celotno letališče pokrito z itisonom in kasneje se je izkazalo, da imajo Američani neizmerno radi mehke pode. Sprva zgleda vse mirno, potem pa, kot strela z jasnega,  gneča pred mnogimi okenci za check-in v državo. Še preden smo pristali smo morali izpolniti dva obrazca, ki sta vsebovala vprašanja o namenu potovanja, vrednosti, ki jo nosiš s seboj, ipd. Potem so ta obrazca vestno pregledali na teh okencih, nam poskenirali prstne odtise in fotografirali očesno zenico, zelo protiteroristično, skratka.    Poleg tega pa smo imeli vsi pred očmi detektive iz serije Na kraju zločina, ki bodo imeli zdaj v svoji bazi podatkov še naše. J
Sledilo je nekaj mučnih minut čakanja ob tekočem traku na našo prtljago, nato pa proti izhodu, kjer so nas že čakali naši bodoči gostitelji.  Z avtobusom smo se odpeljali proti cerkvi St. John's Windish, kjer smo se spoznali z ostalimi gostiteljskimi družinami. Med potjo smo opazovali okolje, ki je precej bolj zeleno, kot smo si predstavljali in sestavljeno iz podobnih rastlinskih vrst kot pri nas. Ko smo z ogromne, večpasovne  avtoceste, imenovanih highway prišli do mesta Allentown in naprej Bethlehem nas je očarala filmska podoba ameriških hiš, ki so že bile okrašene za 4. Julij, s kratko zeleno trato pred vhodom in po večini s fasado iz rdeče opeke. Zazdelo se nam je, da se vozimo večkrat skozi isto mestno četrt, oziroma block, saj so si med seboj precej podobne. Na avtobusu smo zaznali prvo ameriško obsedenost – baseball. Vsi Američani na avtobusu so se vneto trudili, da bi mi, nadobudni slovenski dijaki razumeli to, nič kaj enostavno igro. Ampak, čakalo nas je še kar nekaj srečanj s baseballom, med drugim tudi baseballska tekma.
Prispeli smo k cerkvi St. John's Windish in prvo kar smo zagledali so bila rožnata cerkvena vrata. Kasneje mi je moja gostiteljica razložila, da so bila včasih rdeča in so na soncu zbledela in da rdeča vrata predstavljajo Kristusovo kri.  Sledilo je še mnogo rokovanj, spoznavanj in čeprav je bila ura komaj 18.00 v ZDA smo bili Slovenci tistega dne pokonci že 28ur. Tako smo se odpravili proti našim novim, ameriškim domovom in zaključili prvi dan v ZDA.
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 06.07.2009 ob 22:55:41 uporabnik: Jernej Šavel
lep pozdrav v PA !
dodano: 06.07.2009 ob 11:13:02 uporabnik: Macbook
Dajte še kakšne slike gor