Blogi: uporabniki
avtor: Borislav Kosi

Krst dojenčkov, pogubni vpliv tradicijeponedeljek, 02.06.2014

Smo v 21. stoletju. Čas je, da ustavimo vse te norosti in »vzgojne pravice« pod krinko raznih religij.

 

Proti njegovi volji so ga včlanili v politično stranko in mu potem še grozili

 

Nedavno sem prebral zanimivo zgodbo, ki prihaja iz ameriške zvezne države Teksas. Nek oče je v želji, da bi tudi njegov sin pripadal Republikanski stranki, kar včlanil svojega otroka v to stranko, brez njegove privolitve. To je storil tako, da je na pristopni izjavi ponaredil podpis in jo oddal po pošti. Sin je izvedel, da je postal član stranke, šele takrat, ko so mu poslali položnico za plačilo letne članarine in ga povabili na občni zbor. Seveda nad to novico ni bil najbolj navdušen. Ravno nasprotno. Močno se je sprl z očetom in potem še isti dan odšel na sedež stranke ter zahteval, da ga izpišejo. Toda ni šlo tako zlahka. Predstavnik stranke se je razjezil nanj in mu očital, da bo naredil največjo napako v življenju, če bo podpisal izstopno izjavo. Začel mu je vzbujati občutek krivde v tem smislu, da »če nisi z nami, si proti nam«. Grozil mu je, da mu bo še žal, če bo zapustil stranko, kajti to z drugimi besedami pomeni, da bo prodal dušo hudiču. Toda mladenič je vseeno vztrajal in navsezadnje dosegel, da so ga izpisali. Toda še po izpisu mu niso dali miru. Na občnem zboru so javno prebrali vsa imena »izobčencev«, med njimi tudi njegovo.  

 

Dragi bralci, prav gotovo se mnogim od vas zdi zgodba grozljiva. Verjetno bi nekateri najrajši tega političnega predstavnika kar prijavili na policijo ali varuhu človekovih pravic. Najbolj ogorčeni med vami pa bi ga kar spravili za nekaj dni na hladno – v zapor. Vaša jeza pa je bržkone usmerjena tudi na njegovega očeta, ki je povzročil vse te nevšečnosti.

 

Naj vas pomirim. Zgodba je izmišljena. Zakaj sem vas tako potegnil za nos? Iz enega samega razloga: zato, ker se zelo podobne, toda resnične zgodbe dogajajo na nekem drugem področju – pri krstu otrok, kjer brez privolitve človeka včlanijo v versko skupnost. In potem, ko ti otroci odrastejo in se želijo izpisati iz cerkve, imajo mnogi težave pri tem, kajti župnik jim grozi z večnim peklom, jim govori, da so prodali dušo hudiču, da bodo storili najbolj usodno napako v življenju, dogaja se tudi, da pri maši potem javno prebere imena izobčencev. Včasih pa župniki sploh nočejo izpisati človeka, zato mora posredovati celo odvetnik. Vse to govorim iz prakse, ki jo v Sloveniji doživljajo ljudje, katere so starši kot otroka prisilno včlanili v cerkev.

 

S to izmišljeno zgodbo bi vas rad spodbudil, da razmislite, v čem je sploh razlika med neprostovoljnim »krstom« v politično stranko in neprostovoljnim krstom v neko versko skupnost. Obstaja samo ena poglavitna razlika: neprostovoljni krst otrok je večstoletna tradicija in zato se nam ta praksa ne zdi grozljiva in sporna (ker jo praktično vsi izvajajo). Neprostovoljni »krst« v politično stranko pa ni tradicionalen, zato se nam zdi grozljiv. Če bi na primer starši lahko ob rojstvu včlanjevali svoje otroke v politične stranke, katerim sami pripadajo, potem tudi ta praksa sčasoma ne bi bila več grozljiva, ker bi postala tradicionalna. Epilog vsega tega je, da  večina tradicij dobesedno poneumlja ljudi in zamegli njihov občutek za pravičnost ter poštenost.

 

Saj res, katoliški starši, kako to, da se mnogim izmed vas gnusijo verski obredi, ki jih nad svojimi otroki izvajajo npr. v muslimanskem svetu – režejo jim spolovila in ponekod jih celo z noži porežejo po glavi? Saj imajo tudi ti starši ustavno pravico, da vzgajajo svoje otroke po svojem verskem prepričanju. Ne bodimo dvolični. Smo v 21. stoletju. Čas je, da ustavimo vse te norosti in »vzgojne pravice« pod krinko raznih religij.

 

Damjan Likar, Škofja Loka

 

Vir:

http://www.zalozba-planet.si/blog/show/blogID=233

Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.