Reportaže

Rekrutacija v Beltincih: Za koga? Za Slovenijo!petek, 05.05.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Jure Zauneker
Kot uvod v praznovanje Dneva Slovenske vojske (SV) je potekala v Beltincih že tradicionalna (13. po vrsti) rekrutacija oziroma seznanitev vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo. Okoli sto mladih iz občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velike Polane se je na nabor kljub dežju pripeljalo na okrašenih traktorskih prikolicah ter ob spremljavi svojih deklet in harmonike.
Kot gosta sta v Beltincih bila predsednik države Borut Pahor in ministrica za obrambo Andreja Katič. Predsednik Pahor je dejal, da si ne želi, da bi kdaj mladi, ki so se danes zbrali, ali nasploh kdo drug, morali poprijeti za orožje, da bi branili državo. "Če pa bi bilo že to treba, verjamem, da bomo še enkrat več dokazali, da zmoremo obraniti domovino," je poudaril predsednik. 

Katičeva pa je mlade pozvala, naj se pridružijo SV, saj "boste tako spoznali prave tovariše in tovarišice ter kaj pomeni biti ekipa." Na prireditvenem prostoru se je namreč predstavljala SV, ki je s predstavitvami vabila v svoje vrste. Mlade je pozdravil še Filip Flisar, vrhunski športnik zaposlen v SV. 

Vojaškega obveznika, čeprav ni več obveznega služenja vojaškega roka, se v koledarskem letu, ko dopolni 17 let, vpiše v vojaško evidenco in se ga v koledarskem letu, ko dopolni 18 let, seznani z dolžnostmi in pravicami, ki temeljijo na vojaški dolžnosti. 

Rekrutacija v Beltincih, 21. aprila je že bila tovrstna prireditev v Murski Soboti (sploh prva), je še napoved začetka prostovoljnega služenja vojaškega roka v tukajšnji vojašnici, za katero se lahko prijavijo fantje in dekleta, stari od 18 do 27 let. Začetek 14-tedenskega služenja bo 26. junija.

SV je sicer svoje sile, v murskosoboški vojašnici je nastanjeno poveljstvo in del rodovskega bataljona 72. brigade SV, marca 2013 ponovno prerazporedila v Mursko Soboto. Na vrhuncu kadrovske zasedbe je tako v soboški vojašnici do tristo vojakov.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Novoletne jelke malce drugače - V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sob... » več
Medgeneracijsko za zdravje v Šalovcih - Zdrav duh v zdravem telesu je naslov dana... » več
Otvoritev logističnega centra GMT - Na Noršinski cesti 31 v Murski Soboti so pop... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več