Reportaže

Rekrutacija tudi v Murski Soboti: Po naboru še prostovoljno služenje vojaškega rokapetek, 21.04.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Aleš Cipot
Okoli 250 fantov iz pokrajine ob reki Muri se je na ploščadi pred gradom v Murski Soboti seznanilo z vojaško dolžnostjo. Šlo je za že tradicionalno rekrutacijo, kakršna je stalnica v Beltincih, ko se mladi na nabor pripeljejo na okrašenih traktorskih prikolicah ter ob spremljavi svojih deklet in harmonike. Tokrat je potekala v Murski Soboti, sicer vse skupaj od mladih ni bilo tako doživeto, kot bo to nedvomno 5. maja v Beltincih, kjer kot gosta pričakujejo predsednika države Boruta Pahorja.
Mlade na ploščadi pred soboškim gradom so pozdravili ministrica za obrambo Andreja Katič in tudi vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski (SV), med njimi biatlonca Klemen Bauer in Tea Gregorin. V soboškem parku so se slovenske oborožene sile predstavile z najsodobnejšo opremo.

»Za domoljubje v Pomurju se ni treba bati. Mladi od tod se zelo radi vključijo v razne oblike služenja v SV, pa tudi vse druge domoljubne organizacije in društva, ki so kakor koli povezani s tradicijo SV, so zelo aktivni na našem območju,« je ob tem povedal Miroslav Rauter, vodja uprave za obrambo Maribor.

Vojaški obveznik, čeprav ni več obveznega služenja vojaškega roka, se v koledarskem letu, ko dopolni 17 let, vpiše v vojaško evidenco in se v koledarskem letu, ko dopolni 18 let, seznani z dolžnostmi in pravicami, ki temeljijo na vojaški dolžnosti. V Sloveniji smo sicer leta 2003 opustili nabor in obvezno služenje vojaškega roka v miru, še vedno pa moramo voditi evidence vojaških obveznikov. Evidence bi po zakonu o vojaški dolžnosti uporabili le ob vojni ogroženosti Slovenije, če bi morali ponovno uvesti služenje vojaškega roka.

Rekrutacija v Murski Soboti je še napoved začetka prostovoljnega služenja vojaškega roka v tukajšnji vojašnici, za katero se lahko prijavijo fantje in dekleta, stari od 18 do 27 let. Začetek 14-tedenskega služenja bo 26. junija.

»Gre za spoznavanje vojaškega življenja pa tudi preizkušanje posameznikovih psihičnih in fizičnih sposobnosti. Prostovoljno služenje vojaškega roka je enkratna izkušnja, pridobljeno znanje pa bo kandidatom koristilo tudi v vsakdanjem življenju. Spoznali bodo delo poklicnega vojaka in se lažje odločili za zaposlitev v SV ali vključitev v pogodbeno rezervo SV,« je še dejal Miroslav Rauter.

SV je sicer svoje sile, v murskosoboški vojašnici je nastanjeno poveljstvo in del rodovskega bataljona 72. brigade SV, marca 2013 ponovno prerazporedila v Mursko Soboto. Na vrhuncu kadrovske zasedbe je tako v soboški vojašnici do tristo vojakov.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Novoletne jelke malce drugače - V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sob... » več
Medgeneracijsko za zdravje v Šalovcih - Zdrav duh v zdravem telesu je naslov dana... » več
Otvoritev logističnega centra GMT - Na Noršinski cesti 31 v Murski Soboti so pop... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več