Reportaže

Rekrutacija tudi v Murski Soboti: Po naboru še prostovoljno služenje vojaškega rokapetek, 21.04.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Aleš Cipot
Okoli 250 fantov iz pokrajine ob reki Muri se je na ploščadi pred gradom v Murski Soboti seznanilo z vojaško dolžnostjo. Šlo je za že tradicionalno rekrutacijo, kakršna je stalnica v Beltincih, ko se mladi na nabor pripeljejo na okrašenih traktorskih prikolicah ter ob spremljavi svojih deklet in harmonike. Tokrat je potekala v Murski Soboti, sicer vse skupaj od mladih ni bilo tako doživeto, kot bo to nedvomno 5. maja v Beltincih, kjer kot gosta pričakujejo predsednika države Boruta Pahorja.
Mlade na ploščadi pred soboškim gradom so pozdravili ministrica za obrambo Andreja Katič in tudi vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski (SV), med njimi biatlonca Klemen Bauer in Tea Gregorin. V soboškem parku so se slovenske oborožene sile predstavile z najsodobnejšo opremo.

»Za domoljubje v Pomurju se ni treba bati. Mladi od tod se zelo radi vključijo v razne oblike služenja v SV, pa tudi vse druge domoljubne organizacije in društva, ki so kakor koli povezani s tradicijo SV, so zelo aktivni na našem območju,« je ob tem povedal Miroslav Rauter, vodja uprave za obrambo Maribor.

Vojaški obveznik, čeprav ni več obveznega služenja vojaškega roka, se v koledarskem letu, ko dopolni 17 let, vpiše v vojaško evidenco in se v koledarskem letu, ko dopolni 18 let, seznani z dolžnostmi in pravicami, ki temeljijo na vojaški dolžnosti. V Sloveniji smo sicer leta 2003 opustili nabor in obvezno služenje vojaškega roka v miru, še vedno pa moramo voditi evidence vojaških obveznikov. Evidence bi po zakonu o vojaški dolžnosti uporabili le ob vojni ogroženosti Slovenije, če bi morali ponovno uvesti služenje vojaškega roka.

Rekrutacija v Murski Soboti je še napoved začetka prostovoljnega služenja vojaškega roka v tukajšnji vojašnici, za katero se lahko prijavijo fantje in dekleta, stari od 18 do 27 let. Začetek 14-tedenskega služenja bo 26. junija.

»Gre za spoznavanje vojaškega življenja pa tudi preizkušanje posameznikovih psihičnih in fizičnih sposobnosti. Prostovoljno služenje vojaškega roka je enkratna izkušnja, pridobljeno znanje pa bo kandidatom koristilo tudi v vsakdanjem življenju. Spoznali bodo delo poklicnega vojaka in se lažje odločili za zaposlitev v SV ali vključitev v pogodbeno rezervo SV,« je še dejal Miroslav Rauter.

SV je sicer svoje sile, v murskosoboški vojašnici je nastanjeno poveljstvo in del rodovskega bataljona 72. brigade SV, marca 2013 ponovno prerazporedila v Mursko Soboto. Na vrhuncu kadrovske zasedbe je tako v soboški vojašnici do tristo vojakov.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več