Reportaže

PRAŠNATI in zven düšeponedeljek, 13.03.2017

avtor: b.b. p., foto:Nataša Juhnov
Pravijo, da se igrajo z glasbo, saj igrajo nekakšen miks vsega, stare znane pesmi in šansone, ki so začinjeni z jazzom, dixiem, swingom. A Boštjan Baša (harmonika), Andrej (Andi) Sobočan (cimbale), Luka Ščavničar (kontrabas), Boštjan Rous (saksofon, glas) in tolkalist Matej Smej predvsem uživajo in se zabavajo. In to je čutiti tudi med njihovim nastopom. Njihovemu igranju pa bodo ljubitelji glasbe z osebno noto lahko prisluhnili na prvem Vestnikovem koncertu za düšo, ki bo v Gledališču Park v Murski Soboti 29. marca ob 19.uri.
Cimbalist Andi Sobočan je zagotovo največje presenečenje skupine, ki je začela igrati v lanskem letu: »Jaz take zvrsti muzike nisem nikoli igral, pa tudi sicer se v taki glasbi cimbale do sedaj še niso pojavljale. Igrati na tak način cimbale, na primer jazz, mi je bil poseben izziv. « Pravzaprav se takšna kombinacija instrumentov za igranje takšne zvrsti glasbe v zadnjih nekaj desetletjih v tej pokrajini še ni pojavila.Boštjan Rous, ki ima med igranjem na saksofonu pripete listke z besedili pesmi, ki jih mnogi poznamo, pa jih nihče več ne igra, tudi sicer jih slišimo le redko. "Ves repertoar je sestavljen iz takih pesmi, ki so že malo »sére« (sive). Take pesmi pa igramo, ker nam to »paše«; če nam ne »paše«, ne igramo. Ko začneš igrati in vsak da zraven še kaj svojega, nastane pravzaprav novi komad. Ko komad »postavljamo«, se sicer najprej držimo osnov in not, potem pa vsak s svojim instrumentom vsako pesem naredili malce po svoje… konstruktivna debata mora biti prisotna, včasih kateri tudi reče: meni to ne leži…," je pojasnil Rous.Boštjan Baša pa dodaja: "Ljudi je nekako treba spomniti, kaj jim je všeč. Ta glasba ima v sebi neko nostalgijo, če ne drugega, vsaj začutiš, ko igraš, in začutiš, da je ljudem všeč. Lepo mi je bilo, ko so po koncertu prišli k meni ljudje in se zahvaljevali in rekli, da smo jim polepšali večer z glasbo, ki so jo nekoč poslušali in je verjetno brez nas ne bi nikoli več ne bi slišali. Ne bom rekel, da bomo mi zdaj to glasbo rešili, a dokler bo mogoče, jo bomo izvajali in se pri tem tudi zabavali."
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Gederovska šola praznuje 120 let - Podružnična šola Gederovci, ki spada pod ok... » več
Športaj s Klinko 2017 v Gornji Radgoni - V Turistično-športnem centru Trate v G... » več
FOTO: Državna vaja Murska Sobota 2017 - V Lendavski in Industrijski ulici je v ok... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJE OCENJENO
Gasilke iz Lutverc in gasilci iz Dragotinec zmagovalci PGD Šratovci je na športnem igrišču v Šratovcih organiz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Tako je bilo: Špirit spet napolnil Zvezdin vrt Na prireditvi, imenovani Piknik pod kostanji, je na vrtu sob... » več
Bogatajevi dnevi: Po posvetu županov še državna vaja V samem središču mesta – med drugim v mestnem parku, na ... » več
Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenice Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zad... » več