Pomurje

Podjetji turniške županječetrtek, 12.01.2017

avtor: Majda Horvat
Trdi, da se s poslovanjem ne ukvarja
Družbenika v podjetju Aurus, trgovina in storitve, turniška županja Vesna Jerala Zver in Dominik Zver, sta decembra prodala vsak svoj polovični delež v podjetju Aurus, in sicer Mileni Toplak iz Strehovec. S tem se je podjetje, ki je imelo sedež v Puconcih v objektu Klinika Rimska čarda, tudi preimenovalo v Strehovske gorice, vinogradništvo in vinarstvo. »Razlog za prodajo deleža v podjetju je popolnoma razumljiv. S podjetjem se v zadnjih dveh letih nisem ukvarjala, kar je vidno tudi po poslovnih rezultatih. Preostalo nam je le, da podjetje likvidiramo ali prodamo. Ker smo našli kupca, smo se odločili za drugo. Delo županje zahteva celega človeka,« je razloge za prodajo pojasnila županja.

Kljub temu pa je županja še vedno edina lastnica podjetja Zver, dentalne storitve, ki je prav tako imelo najprej sedež v Puconcih v prostorih omenjene klinike, vendar ga je pred letom in pol preneslo v Turnišče, na istem naslovu pa je še poslovna enota podjetja Dentalne storitve VIP. Čeprav imata podjetji prihodke z opravljanjem storitev tudi za javne zavode, po javno dostopnih podatkih ne gre za navzkrižje interesov z javno funkcijo županje, kljub temu pa pozornost pritegne poslovanje zdaj prodanega podjetja Aurus. Drži, da to podjetje, ki ni imelo zaposlenih, v zadnjih petih letih ni ustvarjalo visokih prihodkov iz dejavnosti, je pa imelo posojila oziroma dolgoročne in kratkoročne finančne obveznosti. Zakaj?

V letu 2011 je podjetje Aurus ustvarilo prihodke od prodaje v višini dobrih 46 tisoč evrov, v letu 2015 pa samo še 11 tisoč evrov in izgubo 10 tisoč evrov. Vrednost dolgoročnih sredstev je leta 2011 znašala 164 tisoč evrov, ob tem so dolgoročne finančne obveznosti znašale 97 tisoč evrov ter kratkoročne 58 tisoč evrov. V letu 2015 so dolgoročna sredstva znašala 60 tisoč evrov, dolgoročnih finančnih obveznosti ni bilo, kratkoročne pa so znašale 38 tisoč evrov.

Na vprašanji, kako se je podjetje Aurus razdolžilo, če pa ni ustvarjalo pomembnejših prihodkov, in še, ali sta družbenika podjetje prodala skupaj z opredmetenimi osnovnimi sredstvi (zgradbo in opremo), je županja odgovorila, da se s poslovanjem podjetja, odkar je županja, ne ukvarja, zato tudi ni pravi naslov za ta vprašanja.

Po tem, kar pa razkrivajo javno dostopni podatki, lahko sklepamo, da podjetje ni bilo namenjeno poslovni dejavnosti, ampak ustanovljeno zaradi neke naložbe, saj je bil na njem »odložen« neki finančni (bančni) aranžma. Vprašanje, s kakšnim namenom oziroma zakaj je bilo to potrebno ob delujočem vzporednem podjetju, pa za sedaj ostaja odprto. 

Vestnik št. 1, 5.1.2017
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Damir Banfi: Do strank bil vedno predvsem človek - Ustanovil je svoje pogrebno p... » več
16. Jožefov pohod na Cankovi - Športno društvo Studenec s Cankove je spet - že... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več