Pomurje

Podjetji turniške županječetrtek, 12.01.2017

avtor: Majda Horvat
Trdi, da se s poslovanjem ne ukvarja
Družbenika v podjetju Aurus, trgovina in storitve, turniška županja Vesna Jerala Zver in Dominik Zver, sta decembra prodala vsak svoj polovični delež v podjetju Aurus, in sicer Mileni Toplak iz Strehovec. S tem se je podjetje, ki je imelo sedež v Puconcih v objektu Klinika Rimska čarda, tudi preimenovalo v Strehovske gorice, vinogradništvo in vinarstvo. »Razlog za prodajo deleža v podjetju je popolnoma razumljiv. S podjetjem se v zadnjih dveh letih nisem ukvarjala, kar je vidno tudi po poslovnih rezultatih. Preostalo nam je le, da podjetje likvidiramo ali prodamo. Ker smo našli kupca, smo se odločili za drugo. Delo županje zahteva celega človeka,« je razloge za prodajo pojasnila županja.

Kljub temu pa je županja še vedno edina lastnica podjetja Zver, dentalne storitve, ki je prav tako imelo najprej sedež v Puconcih v prostorih omenjene klinike, vendar ga je pred letom in pol preneslo v Turnišče, na istem naslovu pa je še poslovna enota podjetja Dentalne storitve VIP. Čeprav imata podjetji prihodke z opravljanjem storitev tudi za javne zavode, po javno dostopnih podatkih ne gre za navzkrižje interesov z javno funkcijo županje, kljub temu pa pozornost pritegne poslovanje zdaj prodanega podjetja Aurus. Drži, da to podjetje, ki ni imelo zaposlenih, v zadnjih petih letih ni ustvarjalo visokih prihodkov iz dejavnosti, je pa imelo posojila oziroma dolgoročne in kratkoročne finančne obveznosti. Zakaj?

V letu 2011 je podjetje Aurus ustvarilo prihodke od prodaje v višini dobrih 46 tisoč evrov, v letu 2015 pa samo še 11 tisoč evrov in izgubo 10 tisoč evrov. Vrednost dolgoročnih sredstev je leta 2011 znašala 164 tisoč evrov, ob tem so dolgoročne finančne obveznosti znašale 97 tisoč evrov ter kratkoročne 58 tisoč evrov. V letu 2015 so dolgoročna sredstva znašala 60 tisoč evrov, dolgoročnih finančnih obveznosti ni bilo, kratkoročne pa so znašale 38 tisoč evrov.

Na vprašanji, kako se je podjetje Aurus razdolžilo, če pa ni ustvarjalo pomembnejših prihodkov, in še, ali sta družbenika podjetje prodala skupaj z opredmetenimi osnovnimi sredstvi (zgradbo in opremo), je županja odgovorila, da se s poslovanjem podjetja, odkar je županja, ne ukvarja, zato tudi ni pravi naslov za ta vprašanja.

Po tem, kar pa razkrivajo javno dostopni podatki, lahko sklepamo, da podjetje ni bilo namenjeno poslovni dejavnosti, ampak ustanovljeno zaradi neke naložbe, saj je bil na njem »odložen« neki finančni (bančni) aranžma. Vprašanje, s kakšnim namenom oziroma zakaj je bilo to potrebno ob delujočem vzporednem podjetju, pa za sedaj ostaja odprto. 

Vestnik št. 1, 5.1.2017
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Glede bazena ni še nič odločeno - V radenski občini gostili predstavnike Plava... » več
Lendavski vinogradniki uslišani - Zmanjšano število vreč za zbiranje komunalni... » več
Lilijana Lukač in njen Lilalom - Ustvarjanje na tisoč in en način – Pomagal j... » več
Sto let po smrti mu je lahko prižgal svečo - V Romuniji iskal grob dedka, ki je... » več
Dan upora proti okupatorju in dan OF - V grajski dvorani je bila slovesnost ob dne... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Anketa Večera: Občani zaznavajo razvoj Pri časopisu Večer so objavili rezultate javnomnenjske raz... » več
Odločitev delovnega sodišča: MOMS mora vzeti Sabino Gutalj nazaj v službo Delovno sodišče v Mariboru je ugodilo tožbi nekdanje prav... » več
Šokirana Radgona izgubila v Bakovcih, ki so prevzeli vodstvo Derbi v I. MNZ Murska Sobota med vodilnima ŠNK Radgono in ... » več