Pomurje

Panorganic stopa čez mejopetek, 23.12.2016

avtor: J. Votek
Pridelovali bodo tudi v Cmureku
Panorganic iz Ljutomera je v letu dni doživel velike spremembe. Potem ko so začeli prodajati  brezpesticidno solato in zelišča na policah skorajda vseh večjih slovenskih trgovcev, so letos temu dodali še prodajo solate in zelišč v Avstriji in na Hrvaškem. Najti jih je tudi na policah mednarodne trgovske verige v Bolgariji. V naslednjem letu naj bi stekla prodaja na Madžarskem in v Romuniji. Tržni uspeh je spodbuda za širitev proizvodnje in iskanje novih partnerjev. V polnem razmahu je tako gradnja novega hektar velikega rastlinjaka v obmejnem Cmureku.  V rastlinjaku bodo poleg zelišč in solate gojili še motovilec, špinačo in rukolo.

Presenetljivo dober odziv avstrijskih potrošnikov na njihove proizvode lahko po oceni Nika Miholiča, vodje prodaje v Panorganicu, pripišejo podobnim podnebnim razmeram, kot jih imamo v Sloveniji, zaradi katerih v posameznih delih leta praktično ni na voljo domače zelenjave in je vsa iz uvoza iz za Slovenijo in Avstrijo oddaljenih držav. To pomeni nižjo kakovost zaradi dolgih transportnih poti. Vprašljiva pa je tudi skladiščna obdelava zelenjave, da ohrani svežino. V Sloveniji potrošnik počasi prepoznava prednost doma pridelane zelenjave in kratkih transportnih poti. V Avstriji je to zavedanje že na bistveno višji ravni. Z naložbo v nov rastlinjak v Cmureku želijo še bolj poudariti pomen lokalno in brezpesticidno pridelane zelenjave in zelišč, hkrati pa gre za pomemben dosežek, saj gre za naložbo na zahtevnem in dokaj zaprtem avstrijskem trgu. Gre tudi za izvoz znanja s področja čiste pridelave hrane. Pridelava po načelu bioponske tehnologije je ljudem in naravi prijazna, saj strogo izključuje uporabo pesticidov, fitofarmacevtskih sredstev in gensko spremenjenih semen, pri pridelavi ne nastajajo odpadne vode. Devet desetin potrebne vode kroži znotraj sistema, zato ni vpliva na pitno vodo in ni škodljivih vplivov na okolje. Tudi ta, ki jo uporabljajo, je čista, saj jo filtrirajo skozi štiri različne filtre – mehanskega in peščenega ter filter za železo in mangan.

Letos so se lotili še pridelave ekoloških čilijev pod znamko čili in feferoni, ki se je pridružila znamkam česnek, fižolček, goji, živa in svet borovnic. Za leto 2017 načrtujejo povečanje nasada ameriških borovnic za štiri hektarje ter povečanje pridelave česna in fižola. 

Vestnik št. 50, 15.12.2016
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Za javna dela vse manj denarja - Sredstva razdelili v eni minuti » več
Še misli na ot­ro­ke v Gambiji - Okolje izobilja je zamenjala za eno najrevnej... » več
Petje, ples in glasba polepšali sobotni večer - V organizaciji Društva upokoje... » več
Kasaški šport ne bo izumrl - V evropskem prostoru je delo slovenskih trenerjev i... » več
Priložnost za vključevanje v razvojne projekte - Nov način spodbujanja inovaci... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več