Pomurje

Kolikšen lastniški delež, toliko mlekasreda, 11.01.2017

avtor: Janez Votek
Kakšne načrte ima Mlekarska zadruga Ptuj s Pomurskimi mlekarnami
Mlekarska zadruga Ptuj (MZP), ki je največja specializirana zadruga pri nas, je v lanskem letu odkupila okrog 66 milijonov litrov mleka, kar je za dobro tretjino več kot v prejšnjih letih. Drago Zupanič, dosedanji direktor zadruge, ki se je z novim letom upokojil, pravi, da ne gre za povečanje obsega prireje na ptujskem koncu, ampak za posledice priključitve Pomurske mlekarske zadruge in prestopa rejcev iz ljutomerskega konca.

Za liter mleka 28,6 centa

Ti so namreč po krizi s prodajo mleka v Splošni kmetijski zadrugi Ljutomer - Križevci prestopili k MZP. Ta je kmetom v prvi polovici leta 2016 plačevala okrog 26 centov za liter mleka. V drugi polovici leta, ko se je stanje na trgu s surovim mlekom začelo izboljševati, je zadruga dvignila ceno in ta zdaj dosega v povprečju okrog 28,6 centa za liter mleka. Ta cena je nekoliko višja od trenutnih odkupnih cen slovenskih mlekarn. Vzdržnost sedanje odkupne cene mleka Zupanič pripisuje razpršeni prodaji mleka. Poudari, da zadruga ni odvisna le od enega kupca. Na domačem trgu sta ključna kupca zadružnega mleka Pomurske mlekarne, kamor zadruga proda dobro polovico mleka, in Ljubljanske mlekarne. Zupanič sicer pravi, da so se za to potezo odločili zaradi odgovornega odnosa do Pomurskih mlekarn, v katerih imajo solastniški delež. Vendar so v aprilu 2016, ko je bila ponudba mleka na evropskem trgu največja, Ljubljanske mlekarne zmanjšale odkup mleka od zadruge, in sicer za dober milijon litrov. In ta presežek je zadruga preusmerila v Pomurske mlekarne. V letošnji realizaciji, ki bo znašala okrog 22 milijonov evrov, ima pomemben delež prodaja mleka na tujih trgih – predvsem italijanskem. Tudi na tem trgu ni bilo vse rožnato. Drži sicer, da je s prodajo dela mleka na tako imenovanem spot trgu zadruga dosegala izredno visoke cene (te so bile okrog 40 centov za liter). Ta trg se po sprostitvi evropskih rezerv, ki jih je Evropska unija interventno odkupila zaradi obvladovanja krize, počasi umirja in cene mleka na prostem trgu padajo. MZP ima še problem neporavnanih obveznosti italijanskega kupca. Šlo naj bi za okrog 400 tisoč evrov, katerih izterjava je negotova. Jožef Hajšek, predsednik upravnega odbora zadruge, to priznava, a ob tem dodaja, da naj bi po sklenjenem sporazumu italijanski kupec to terjatev v naslednjem letu plačal. Toda zgodba ima tudi drugo plat: italijanski kupec naj bi pogojeval plačilo terjatve z novimi dostavami mleka.

Dobiček in lastništvo

V zadrugi sicer načrtujejo okrog 500 tisoč evrov dobička, ki pa je negotov, če italijanska terjatev ostane neplačana. Zupanič je jasno povedal, da je zadruga že v letu 2016 načrtovala povečanje lastniškega deleža v Pomurskih mlekarnah. Ker jim to ni uspelo, je to naloga novega vodstva. Z novim letom bo vodenje zadruge prevzel Janko Petrovič, ki ga je upravni odbor (UO) zadruge izbral med tremi kandidati. Eden od teh je bil tudi zet sedanjega direktorja. Predsednik UO zadruge ozadja imenovanja ni želel komentirati. Povedal je le, da so med tremi kandidati izbrali po njihovi oceni najbolj kompetentnega. Petrovič je napovedal, da zadruga svoje poslovne politike v temeljih ne bo spreminjala. Še naprej naj bi ostala dober servis kmetov. Je pa bil jasen glede lastništva v Pomurskih mlekarnah, povedal je, da bo zadruga storila vse, da bo po možnosti že v naslednjem letu postala večinska lastnica mlekarn. O konkretnem scenariju, kako bi to dosegli, ni govoril. Jasno pa je povedal, da bo zadruga začela razmišljati o zmanjševanju prodaje mleka Pomurskim mlekarnam, če lastniškega deleža ne bodo povečali. Vendar se je zadruga za sedanji delež v Pomurskih mlekarnah zadolžila. Če bo lastniški delež še povečevala, bo potrebovala dodaten kapital oziroma novo zadolžitev. To pa je lahko za mlekarne izredno nevarno, saj se utegne hitro ponoviti scenarij izčrpavanja mlekarn iz preteklosti. 

Vestnik št. 52, 29.12.2016
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Za javna dela vse manj denarja - Sredstva razdelili v eni minuti » več
Še misli na ot­ro­ke v Gambiji - Okolje izobilja je zamenjala za eno najrevnej... » več
Petje, ples in glasba polepšali sobotni večer - V organizaciji Društva upokoje... » več
Kasaški šport ne bo izumrl - V evropskem prostoru je delo slovenskih trenerjev i... » več
Priložnost za vključevanje v razvojne projekte - Nov način spodbujanja inovaci... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več