Pomurje

Cerop odstopil od nakupa Murskega valasreda, 19.04.2017

avtor: Timotej Milanov
Kljub pozitivni odločbi ministrstva za kulturo so se v javnem podjetju odločili, da ne bodo nadaljevali postopka nakupa Murskega vala.
Kot smo že poročali, sta vlogo na ministrstvo za kulturo dali javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci, preko katerega si pomurske občine prizadevajo za nakup 60-odstotnega deleža radia od družbe GMT, in družba Mikrobit senzorika iz Murske Sobote. Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da so odločbo že poslali Ceropu, vendar o njeni vsebini ne morejo govoriti, dokler ne prejmejo povratnice. Neuradno smo izvedeli, da je ministrstvo Ceropu izdalo soglasje za nakup, kljub temu, da je svet za radiodifuzijo izdal negativno predhodno mnenje glede nakupa, saj naj bi bila moteča predvsem Ceropova osnovna dejavnost - zbiranje in predelava odpadkov. Prav tako smo že pisali, da je Ceropova namera za nakup radia sporna tudi z vidika dejavnosti družbe, ki so navedene v odloku o ustanovitvi tega javnega podjetja, te namreč ne predvidevajo ukvarjanja z mediji.

Kakorkoli že, predhodno mnenje sveta za radiodifuzijo za ministrstvo ni zavezujoče. Ministrstvo za kulturo vodi Anton Peršak, ki prihaja iz kvote stranke DeSUS, katere vplivni član je tudi pomurski poslanec Franc Jurša. Ob začetni nameri Ceropa za nakup radia so iz Kluba pomurskih poslancev, ki mu trenutno predseduje poslanec NSi Jožef Horvat, vodstvu Ceropa poslali pismo, ki ga nikoli niso želeli pokazati javnosti. V njem naj bi kljub izraženemu spoznanju, da gre za zasebno družbo, izrazili tudi načelno podporo poslu. Kot smo še izvedeli, je svet za radiodifuzijo na včerajšnji seji dal pozitivno mnenje tudi družbi Mikrobit senzorika Janeza Hanča, ki se prav tako zanima za nakup.

Sklep o občinskem nakupu radia prek Ceropa so župani sprejeli na seji sveta ustanoviteljic javnega podjetja konec januarja. V njem je kot pogoj za izvedbo nakupa navedena tudi sprememba družbene pogodbe v skladu z zakonom o gospodarskih družbah. Sedaj namreč ta določa, da morajo družbeniki vse odločitve sprejemati s soglasjem in ne glede na velikost lastniških deležev. Na spremembo pogodbe bi morali pristati lastniki manjšega, 40-odstotnega deleža radia, gre za družbo 3Lan Denisa Čeha. Ta nam je povedal, da je obstoječa družbena pogodba že v skladu z ZGD, zato ne vidi razloga, da bi jo spreminjali. Lastnik GMT-ja Vlado Karoly je pred kratkim za naš časopis že povedal, da radia raje sploh ne proda, kot da bi ga prodal občinam oziroma Ceropu, povedal je še, da je radio že prodal nekomu drugemu. Kot je Cipot sporočil pomurskim županom, bo, če bodo izpolnjeni pogoji za nakup, sklical še skupščino Ceropa, na kateri bi se župani dokončno izrekli o poslu. Odlok o ustanovitvi javnega podjetja namreč določa, da mora Cerop v primeru pridobivanja sredstev, katerih vrednost presega 50 tisoč evrov, kakor tudi v primeru pridobivanja nepremičnin, imeti soglasje skupščine. Predsedovanje skupščini je pred kratkim prevzela županja Občine Grad Cvetka Ficko, ki so jo danes s Ceropa obvestili, da kljub pozitivnem mnenju ministrstva odstopajo od nakupa, ker od družbe 3Lan do danes niso prejeli pozitivnega odgovora glede spremembe družbene pogodbe.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Damir Banfi: Do strank bil vedno predvsem človek - Ustanovil je svoje pogrebno p... » več
16. Jožefov pohod na Cankovi - Športno društvo Studenec s Cankove je spet - že... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več