Kukamo v vaš lonec in pečico

V sodobni preoblekinedelja, 14.08.2016

avtor: Vida Toš
Recept za to različico prekmurske gibanice je nastal v Termah 3000
Avtor recepta Danilo Kozar iz Term 3000 je to različico prekmurske gibanice poimenoval »Locata panonija«. Njena priprava je videti nekoliko zapleteno, a naj bo to le pozitiven izziv v smislu »tudi jaz zmorem«. Je pa ta umetnina sestavljena iz čokoladnega biskvita, skutne kreme, šarlotne kreme, makove in orehove kreme ter jabolčnega pireja. Avtor pa si je omislil še polnjenje – malinovo kroglico.

Potrebujemo:

8 kosov čokoladnega biskvita, debelega približno centimeter in premera 7 centimetrov
Za skutno kremo:
150 gramov skute
50 gramov kisle smetane
50 gramov sladkorja v prahu
80 gramov stepene sladke smetane
Za šarlotno kremo:
4 rumenjake
2 decilitra mleka
80 gramov sladkorja
15 gramov želatine
100 gramov stepene sladke smetane
Za makovo kremo:
50 gramov mletega maka
100 gramov mleka
10 gramov sladkorja
Za orehovo kremo:
50 gramov sesekljanih orehov
50 gramov mletih orehov
pol decilitra mleka
10 gramov sladkorja
Za jabolčni pire:
250 gramov jabolk
50 gramov sladkorja
22,5 decilitra vode
5 gramov želatine
klinčki
cimetova skorja
Malinova kroglica:
160 gramov malin
50 gramov sladkorja

Potrebujemo pa še plastične obročke s premerom 7 centimetrov ter trdo PVC-folijo. Če tega nimamo, bo improvizacija prava pot.

In kako tole umetnino sestavimo?

Maline in sladkor kuhamo 10 minut, pretlačimo in napolnimo v modelčke za led. Zamrznemo. Skuto pretlačimo, dodamo kislo smetano, sladkor v prahu in stepeno sladko smetano. Premešamo ter damo v dresirno vrečko. Za šarlotno kremo penasto zmešamo rumenjake in sladkor. Počasi prilivamo vrelo mleko, postavimo nad soparo ter mešamo, da se krema zgosti. Odstavimo ter dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Občasno mešamo, da se krema ohladi. Ohlajeni dodamo stepeno sladko smetano ter kremo razdelimo na dva dela. Enemu dodamo v mleku kuhan mak, drugemu pa v mleku kuhane orehe in tudi sesekljane orehe. Kremi vsako posebej damo v dresirni vrečki. Olupljena jabolka narežemo na krhlje, dolijemo vodo ter dodamo sladkor, klinčke in cimetovo skorjo. Zavremo ter kuhamo tri minute. Odstavimo, naredimo pire ter dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Plastične obročke obložimo s folijo za torte. V vsak model damo po en biskvit. Nato nabrizgamo kreme po tem vrstnem redu: najprej skutno, nato makovo in potem še orehovo. V sredino vsakega modelčka potisnemo po eno kroglico malinove omake, na vrh pa z žlico nanesemo še jabolčni pire. Vse skupaj damo v hladilnik, da se kreme strdijo. Preden postrežemo, potisnemo iz modela, odstranimo folijo in »gibanico prihodnosti« še okrasimo.

Imate vi kak svoj, še zlasti slasten ali uporabljen recept? Pošljite nam ga – s fotografijo seveda – na vida.tos@vestnik.si. Do kuhanja!

Vestnik št. 29, 21.7.2016
   
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
Lahki zelenjavni krožnik z jajcem - Uporabimo lahko najrazličnejšo zelenjavo, k... » več
Marijini čokoladni oblaki - Piškoti, ki te – ko jih ješ – ponesejo točno t... » več
Martinina ajdova kaša z mletim mesom - Hranljiva, hitro pripravljena in okusna ... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Iščemo kralja šnopsa »Mel san dobre karte, samo on je mel še boukše« in »Nik... » več