Kukamo v vaš lonec in pečico

Simonine kostanjeve kockesreda, 26.04.2017

avtor: Vida Toš
Radi jih jedo tudi tisti, ki niso ravno oboževalci teh jesenskih gozdnih plodov
Simoni Bukovec je bila peka vedno konjiček in izziv: »Tisto, kar je bilo videti pri peki najtežje, mi je bilo največji izziv. Od nekdaj sem recepte spreminjala, izboljševala. Vedno me je zanimala tudi peka naših babic, recimo moja babica  je bila vedno zakladnica nasvetov in znanja.«  Simona nam je tokrat iz svojega Sladkega raja, kot je poimenovala svojo »cuker pekarijo«, zaupala recept za sladico, ki jo bomo zlahka pripravljali zdaj, v sezoni kostanja.

Za srednji pekač kostanjevih kock potrebujemo
za biskvit:
4 jajca
4 žlice sladkorja
2 žlici mletih orehov
2 žlici koruznega škroba (Gustin)
1 deciliter kuhane črne kave
za kostanjev nadev pa:
200 gramov kostanjevega pireja
1 vaniljin puding
2,5 decilitra mleka
100 gramov sladkorja
250 gramov masla
3 decilitre sladke smetane
 
Pa še postopek. Za biskvit umešamo jajca in sladkor. Mešamo, dokler masa ne postane puhasta in naraste. Narahlo primešamo orehe in škrobno moko, vlijemo v pomaščen pekač – ali ga obložimo s papirjem za peko – in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija. Še vroč pečen biskvit polijemo s kavo. Za nadev pa, pravi Simona, od 2,5 decilitra mleka odvzamemo nekaj mleka ter vanj zamešamo puding in sladkor. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Ohladimo. Kostanjev pire razmešamo v gladko maso, ki ji dodamo ohlajeno pudingovo kuhano kremo. »Nato penasto umešamo maslo, v katero počasi dodajamo  mešanico kostanja in pudinga. To kremo namažemo na ohlajen biskvit in še premažemo s stepeno sladko smetano.« Po želji, dodaja Simona, prelijemo še s čokoladno glazuro. To naredimo tako, da nad soparo raztopimo 15 dag čokolade in 7 dag masla, margarine ali sladke smetane.
Simona pa ima že nove ideje. Tukaj je namreč jurka in …, a o tem več kdaj drugič.

Vestnik št. 36, 8.9.2016
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Rižota z lisičkami - Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če ... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Kocke iz koruznih kosmičev in sezama - Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak j... » več
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenija evropski prvak tudi s pomočjo pomurskih navijačev Kdo bi si to mislil?! Slovenija je evropski prvak v košarki... » več