Kukamo v vaš lonec in pečico

Rižota z lisičkamisobota, 18.03.2017

avtor: Vida Toš
Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če jih sami prinesejo iz gozda
Iz številnih vrst gob lahko hitro pripravimo zelo okusne in slastne jedi. Najboljše, najbolj dišeče pa so tiste zlato rumene lisičke, ki jih sami prinesemo iz gozda in jih takoj damo v lonec. Najlažje je seveda lisičke pripraviti z jajci, le malo več časa in spretnosti pa bomo morali vložiti v pripravo rižote z lisičkami. Ne bo težko, saj imamo preostale sestavine več ali manj že doma, pravi Sabina Žemljič Cipot, ki nam je zaupala tokratni recept.

Za štiri osebe potrebujemo:
300 g riža za rižote (okroglozrnati)
1 čebulo
350 g lisičk
2 stroka česna
olivno olje
30 ml sladke smetane
govejo jušno osnovo pribl. 1 l
0,5 dl belega vina
sol, poper
peteršilj, drobnjak
 
Najprej na olivnem olju prepražimo riž, brez vode, da malo postekleni. To je od dve do tri minute, nato riž zalijemo z vročo jušno osnovo. Občasno mešamo, približno 15 do 20 minut, da se riž popolnoma skuha. Nato v ponvi segrejemo olivno olje, nanj stresemo sesekljano čebulo in česen ter šop sesekljanega peteršilja. Mešamo, da čebula postekleni, potem dodamo očiščene lisičke. Če so lisičke prevelike, jih razrežemo, če so majhne, jih kar pustimo v enem kosu. Lisičke pražimo in mešamo s čebulo, česnom in peteršiljem, da se lepo zmehčajo, tekočina pa skoraj popolnoma izhlapi. Zalijemo z belim vinom in solimo ter popramo. Mešamo toliko časa, da vino izhlapi.

Riž odstavimo in nanj stresemo lisičke in še en šop svežega nasekljanega peteršilja. Dodamo sladko smetano, mešamo in po potrebi dodamo še sol, poper, lahko tudi katero drugo zelišče (sveže). Rižoto pokrijemo in pustimo nekaj minut, da se lepo zmehča. Ta rižota se mora obvezno pojesti sveže pripravljena in topla, saj pozneje izgubi sočnost. Res je odlična, nam sporoča Sabina. Lahko pa si jo po želji potresemo tudi s parmezanom.

Vestnik št. 35, 1.9.2016
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Simonine kostanjeve kocke - Radi jih jedo tudi tisti, ki niso ravno oboževalci te... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Kocke iz koruznih kosmičev in sezama - Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak j... » več
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Pričakujejo Slovence z vseh celin Prihodnji petek, 7.7.2017, se bo v Dvorcu Rakičan začelo s... » več
Praznik evropske Amazonke V kraju Letenye na Madžarskem so se zbrali predstavniki iz ... » več
Dobrodošli doma: V Rakičanu so se zbrali Slovenci iz vseh celin Še danes bo v Dvorcu Rakičan potekalo srečanje Slovencev ... » več