Kukamo v vaš lonec in pečico

Ninin »koprekov zos« in vegi waldorfska tortasobota, 02.07.2016

avtor: Vida Toš
Preprosta omaka, ki jo kuha že sedemletna hčerka Nine Kociper – Tudi torta ni zapletena
»Zelo rada berem vaše Kukanje v pečico in še kam, pravzaprav komaj čakam, saj tudi s tem dobim nove ideje za ustvarjanje v svoji kuhinji. Pri treh majhnih otrocih in neposedovanju pomivalnega stroja je pač treba biti nekoliko iznajdljiv,« nam je napisala Nina Kociper in nadaljevala, »zlasti, ko je treba v lonec vreči kaj na hitro. Kuham zelo rada, saj tako vem, kaj jem. Sestavine uporabljam pretežno domače, še najraje z domačega vrta ali njive. Dodajam samo piransko slovensko grobo sol in začimbe po navdihu. V moji kuhinji ni vegete in podobnih pripravkov za 'izboljšanje' okusa, hrana pa je kljub temu 'slastna'. Tako vsaj pravita večja otroka, 8-mesečnica pa samo še je, saj še ne govori.«

Nina pa, ne le da ni skoparila s pohvalo, tudi z recepti ni: napisala nam je kar dva. »Ko ste zadnjič povprašali za recepte, mi je najprej padel na pamet 'koprekov zos', ki ga obožujem že od otroških let, zdaj pa je ena najljubših jedi hčerke in sina. Gre za neke vrste omako, ki ji da glavno noto koper, domač seveda. Priprava pa je tako preprosta, da jo zna narediti tudi naša Tinka, ki je ravnokar dopolnila sedem let. Moja mama jo je kuhala ob nedeljah poleg govedine in pireja. Nam zadošča že samo pire.« Pa poglejmo recept. »Glavni sestavini sta koper in kisla smetana. Omako najpogosteje pripravim z nežnim, rahlim prežganjem, le toliko, da zadiši. Dodam veliko žlico ali dve nasekljanega kopra, zalijem z vodo, solim in – še preden zavre – vmešam kislo smetano. Namesto prežganja je mogoče uporabiti podmet, škrob, pripravek iz prekuhanega riža ... omaka lepo zadiši že med kuhanjem in ima res poseben prijeten okus. Skuha se v desetih minutah.«

Drug recept, ki ga je Nina delila z nami, pa je pecivo, ki mu ne ve točnega imena. »V našem vrtcu otroci z vzgojiteljico po tem receptu spečejo torto, ko kdo praznuje rojstni dan. Različic je kar nekaj, vsak si pač naredi po svojem okusu. Povrhu se lahko polije stopljena čokolada ali potrese sadje, nasekljani mandlji .... Zasledila sem dve imeni, in sicer vegi torta in waldorfska torta. To pecivo zelo rad pripravlja tudi moj mož.«

Osnovni recept je tak: 

-           en lonček pirinega ali pšeničnega zdroba
-      en lonček jabolčnega, pomarančnega ali kakšnega drugega soka ali pa rastlinskega ali kravjega mleka
-           en lonček sladkorja, rjavega
-           en lonček mletih lešnikov
-           lonček in pol naribanih jabolk ali banan
-           žlica olja
-           pecilni prašek ali vinski kamen
-     dodate lahko rozine, brusnice, suhe marelice ali katero koli suho sadje, narezano na majhne koščke

»Jaz sem pecivo prilagodila in ga pripravljam tako: z domačim pirinim zdrobom, sladkorja vzamem le pol lončka ali celo manj, namesto lešnikov pogosto dam orehe, sok dam domač grozdni, klintonov sok ali pa razredčen slivov sirup. Suho sadje dodam redko, raje po vrhu potresem borovnice, maline, kutine, odvisno od tega, kaj imamo doma in kateri letni čas je. Torto – oziroma pecivo – pečem od 45 do 60 minut, odvisno od višine biskvita na 180 stopinjah Celzija,« še doda.

Vestnik št. 25, 23.6.2016
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
Lahki zelenjavni krožnik z jajcem - Uporabimo lahko najrazličnejšo zelenjavo, k... » več
V sodobni preobleki - Recept za to različico prekmurske gibanice je nastal v Terma... » več
Marijini čokoladni oblaki - Piškoti, ki te – ko jih ješ – ponesejo točno t... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Iščemo kralja šnopsa »Mel san dobre karte, samo on je mel še boukše« in »Nik... » več