Kukamo v vaš lonec in pečico

Martinina ajdova kaša z mletim mesomčetrtek, 14.07.2016

avtor: Vida Toš
Hranljiva, hitro pripravljena in okusna – Namesto mesa lahko uporabite katero koli zelenjavo
O kaši, sploh ajdovi, ne bomo izgubljali besed. Gremo kar k receptu, ki nam ga je poslala Martina in povedala, da je to njena priljubljena jed, saj je tudi hitro pripravljena.

Potrebujemo:

pol kilograma mletega svinjskega ali govejega mesa
čebulo
korenček
bučko
svež paradižnik ali mezgo
2 decilitra ajdove kaše
3 kozarce vode
strok česna
timijan, rožmarin, peteršilj, žličko rdeče paprike, piment, lovorov list
sol, poper.

Kdor ne mara ali ne je mesa, lahko jed pripravi brez mesa in doda priljubljeno sezonsko zelenjavo ali gobe. »Čebulo sesekljamo,« pravi Martina, »in jo zlato rumeno popražimo na olju. Dodamo ne preveč zvrhano jedilno žlico mlete rdeče paprike ter na majhne kocke narezan korenček in bučke. Vse skupaj popražimo na zmernem ognju, dodamo paradižnik, pomešamo in dodamo mleto meso. Začimbe dodamo po občutku: lovorov list, poper, timijan, piment ter rožmarin.« Z zadnjim, opozarja Martina, ne pretiravajmo, ker ima zelo močno aromo. Nato dodamo še domačo vegeto ali jušno kocko, sesekljan česen in majaron. Dobro premešamo in deset minut dušimo, vmes ponovno večkrat premešamo. »Nato dodamo ajdovo kašo in vse skupaj zalijemo z vodo. Dobro premešamo. Kuhamo, dokler voda skoraj popolnoma ne izpari in je ajdova kaša kuhana ter se je jed zgostila. Če se nam zdi premalo slana, jo vmes dosolimo. Na kocu lahko jed po želji posujemo s sesekljanim peteršiljem.« Ajdova kaša z mletim mesom in zelenjavo lahko, kot rečeno, postane ajdova kaša z gobami ali pa kaša s poljubno zelenjavo. Najbolj, pravi Martina, tekne topla, zraven pa polna skleda zelene solate.

Dober tek ob tej različici kuhane ajdove kaše, ki posebno poleti zelo tekne tudi hladna v kakršni koli solati. Tudi če ne pojemo vsega, lahko ostanke kaše z zelenjavo in mesom pripravimo v solati, zakaj pa ne.

Če imate tudi vi idejo za kakšno poletno jed – oziroma ne le idejo, ampak recept, nam ga pošljite! Pravi naslov za to je vida.tos@vestnik.si.

Vestnik št. 27, 7.7.2016
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Rižota z lisičkami - Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če ... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Kocke iz koruznih kosmičev in sezama - Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak j... » več
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Turnir Radenska Slatina: zmagi za Maribor in Slatino V športni dvorani v Radencih je bil turnir Radenska Slatina... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
60. Bujta repa Jubilejna najboljša prekmurska zabava Kluba prekmurskih š... » več
Kaplan je že v Dubaju Izstop graškega kaplana Gregorja Šemrla iz duhovniških vr... » več
Letni občni zbor DNŠ Mura in nove slačilnice Na soboškem stadionu Fazanerija je potekal redni letni obč... » več