Kukamo v vaš lonec in pečico

Krompirjevi zrezki, dvakratčetrtek, 13.10.2016

avtor: Vida Toš
Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč načinov
Obožujem krompir, zase pravi Lidija. Seveda je najslastnejši mladi krompir, pečen v pečici, s svežim peteršiljem … mmmm. Nam pa je tokrat poslala recept za krompirjeve zrezke, in to kar na dva načina. Predlagamo, da preizkusite oba, in nam sporočite, kateri je enostavnejši, boljši, okusnejši.

Pojdimo kar k prvi različici. Potrebujemo:

4 srednje velike krompirje
2 žlici drobtin
1 jajce
sol, poper, muškatni orešček
in olje za cvrenje.

Krompir skuhamo, olupimo in še toplega pretlačimo. Ohlajenemu nato dodamo razžvrkljano jajce in drobtine, ne pozabimo na začimbe. Nato oblikujemo ploščate okrogle zrezke, ki jih v olju ocvremo, dokler niso zlato rjavi. Krompirjevi zrezki so lahko priloga mesu ali pa samostojna jed, z obvezno skledo sveže poljubno sestavljene solate. Za otroke lahko zadevo popestrimo in naredimo privlačnejšo za oči, tako da masi primešamo kakšno žlico moke. Maso potem razvaljamo na debelino enega centimetra, jo izrežemo z obodom za krofe in tako dobimo obraz, ki mu izrežemo še oči in usta, da dobimo smeške. Seveda tudi te vržemo v olje, ocvremo in nato pojemo.

Pa še drug način. Potrebujemo:
2 srednje velika krompirja
1 majhno čebulo
1 jajce
1 do 2 žlici moke
sol, poper
olje za cvrenje.

Surov krompir drobno naribamo, čebulo nasekljamo – prav tako zelo drobno, lahko pa jo prav tako naribamo na najbolj drobnem strgalniku. Dodamo še jajce, moko, sol in poper.

Vse skupaj zmešamo v gosto krompirjevo testo. V vroče olje polagamo z žlico kupčke testa, ki ga skušamo že v olju z žlico oblikovati kar se da tanko in kar se da v obliki zrezka. Cvremo do zlato rjave barve, obrnemo in pečene postrežemo kot prigrizek ali pa spet kot samostojno jed, k solati in mesu.

Vestnik št. 32, 11.8.2016
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Rižota z lisičkami - Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če ... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Kocke iz koruznih kosmičev in sezama - Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak j... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
Lahki zelenjavni krožnik z jajcem - Uporabimo lahko najrazličnejšo zelenjavo, k... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Turnir Radenska Slatina: zmagi za Maribor in Slatino V športni dvorani v Radencih je bil turnir Radenska Slatina... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
60. Bujta repa Jubilejna najboljša prekmurska zabava Kluba prekmurskih š... » več
Kaplan je že v Dubaju Izstop graškega kaplana Gregorja Šemrla iz duhovniških vr... » več
Letni občni zbor DNŠ Mura in nove slačilnice Na soboškem stadionu Fazanerija je potekal redni letni obč... » več