Kukamo v vaš lonec in pečico

Kocke iz koruznih kosmičev in sezamapetek, 10.03.2017

avtor: Vida Toš
Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak je njena priprava otročje lahka
»Rada imam sladko, a zdravo sladko,« nam je v uvodu napisala Staša iz Murske Sobote. »Zato je priprava te sladice, ki sem jo poimenovala kar 'sezamove medene kocke' ena mojih pogostejših dejavnosti v kuhinji.« Staša, ki je tudi mamica, pravi, da z otroki radi brkljajo po kuhinji, otroci pa ji posebno radi pomagajo, ko pripravlja sladice. »Ta sladica pa ni le dobra in zdrava, ampak je njena priprava res otročje lahka.«

Za pekač, velik približno 20 krat 30 centimetrov, potrebujemo:
300 gramov medu
300 gramov čokolade za kuhanje
100 gramov masla (ali kokosove maščobe)
350 gramov koruznih kosmičev (gre za corn flakes, s tem da je Staša pripisala, da kupuje nesladkane koruzne kosmiče)
ter 300 gramov sezamovih semen.

Sezam, pravi Staša, vsipamo na plitvi pekač, pokrit s papirjem za peko, in ga na hitro prepražimo; pri 190 stopinjah Celzija jih pražimo kakih 10 minut, semenca ne smejo počrneti. Koruzne kosmiče stresemo v veliko skledo in jih zdrobimo – najlažje bo šlo s kamnito palico terilnika ali z leseno tlačilko za krompir. Nad soparo stopimo čokolado in maslo, ko se raztopita, jima dodamo med. Potem pa vse skupaj samo vsipamo v isto posodo, pravi Staša: »Zdrobljenim koruznim kosmičem primešamo najprej praženi sezam, nato dolijemo zmes medu, masla in čokolade ter dobro premešamo, da se vse sestavine sprimejo. Maso nato razporedimo v plitev pekač, sama imam za to količino pekač velikosti 20 krat 30 centimetrov, in jo poravnamo ter pritisnemo, tako da je zbita in trda. Pustimo, da se vse skupaj strdi, nato ga z nožem razrežemo na kocke.«

Otroci, dodaja Staša, te kockice zelo radi jedo; še posebno, če jih pomagajo pripravljati.

Gotovo imate tudi vi kak recept, ki bi ga želeli poznati še drugi. Odlično. Pošljite nam ga in na fotografijo ne pozabite, z veseljem ga bomo objavili. Vida.tos@vestnik.si je pravi naslov za to.

Vestnik št. 33, 18.8.2016
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Simonine kostanjeve kocke - Radi jih jedo tudi tisti, ki niso ravno oboževalci te... » več
Rižota z lisičkami - Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če ... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
Piščančja zloženka s paradižniki - Kot nalašč za poletne dni, saj je pripra... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Pričakujejo Slovence z vseh celin Prihodnji petek, 7.7.2017, se bo v Dvorcu Rakičan začelo s... » več
Praznik evropske Amazonke V kraju Letenye na Madžarskem so se zbrali predstavniki iz ... » več
Dobrodošli doma: V Rakičanu so se zbrali Slovenci iz vseh celin Še danes bo v Dvorcu Rakičan potekalo srečanje Slovencev ... » več