Kukamo v vaš lonec in pečico

“Graj na kaši”petek, 01.07.2016

avtor: Vida Toš
»Recept sem želela nasloviti po slovensko ‘fižol na kaši’, ampak to ni ta jed!« se je nasmejala ena od pošiljateljic tokratnega recepta Trezika Cvetko.
»To so namreč kuhale babice, še vedno to kuha moja mama in v tistem delu Prekmurja, od koder prihajam, fižolu rečemo ‘graj’, zato je ‘graj na kaši’.« Za tokratno kukanje sta namreč gledali v lonec kar dve kuharici, ob Treziki še Suzana Šuklar: »Pri nas je to vedno kuhal moj oče in midva sva bila edina pri hiši, ki sva to naravnost oboževala. Je pa jed, h kateri se odlično poda zelena solata, precej ‘močnikasta’ in zato zelo sitostna. Moram pa še povedati, da sem poskusila tole – naslovila sem jo po slovensko – proseno kašo s fižolom skuhati … Pa ni bila niti senca očetovega ‘graja na kaši’, njegov je bil res nekaj posebnega.«
Ker smo seveda potrebovali tudi fotografijo, ki pa je Suzana ni poslala, je Trezika jed v nedeljo tudi skuhala: »Z možem sva imela odlično nedeljsko kosilo. Moja mama bi gotovo rekla, da naj nama v nedeljo skuham nekaj boljšega, ampak zame je to nekaj boljšega!«

Pa poglejmo, kaj za tole, kar lahko jemo kot samostojno jed ali pa kot prilogo, potrebujemo. Najprej Suzanina različica:

skodelica temnega fižola
2 čebuli
bučno olje
dve skodelici prosene kaše
poper
lovorjev list
čober ali šetraj

Priprava: najprej skuhamo fižol in vodo, v kateri se je kuhal, shranimo. Nasekljamo dve čebuli, ju prepražimo na treh do štirih žlicah bučnega olja in dodamo oprano proseno kašo. Popražimo in postopoma zalivamo s tisto rjavo vodo, v kateri se je kuhal fižol. Ko je kaša kuhana, dodamo še fižol. Jed popramo, dodamo domačo vegeto, lahko tudi lovorjev list in čober oziroma šetraj.

Pa še Trezikina različica: Fižol skuhamo v slani vodi, ki smo mu dodali lovor. Pustimo toliko vode, da lahko v njej zakuhamo še proseno kašo. Tako kašo dodamo fižolu, dodamo pa tudi manjšo čebulo in kuhamo. Proti koncu na olivnem olju – ali kakšni drugi maščobi – prepražimo čebulo, dodamo rdečo papriko in še to dodamo fižolu in kaši. To je to. Enostavno, kot ‘graj na kaši’.

O fižolu in proseni kaši ter o njunih odlikah ne bomo izgubljali besed, ker sta oba  nepogrešljivi živili, če hočemo biti čili in zdravi, da o lepoti niti ne govorimo. Pa še slastna sta, tudi v kombinaciji, zato – dober tek!

Vestnik št. 22, 2.6.2016

Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Simonine kostanjeve kocke - Radi jih jedo tudi tisti, ki niso ravno oboževalci te... » več
Rižota z lisičkami - Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če ... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Kocke iz koruznih kosmičev in sezama - Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak j... » več
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Oborožen rop v Dolgi vasi: Iz menjalnice ukradla 6.000 evrov Murskosoboški policisti obravnavajo oborožen rop, ki se je... » več