Kukamo v vaš lonec in pečico

Ajdov krapec in preprosta zlivankasobota, 02.07.2016

avtor: Vida Toš
Kot nalašč za poletje – Preprosta, hitra, slastna, v sladki ali slani različici
Karmen Aleksejev je kuharica, kot se spodobi. V enem zamahu iz rokava strese recept, ki je tak, kakršnega danes potrebujemo tisti, ki se sučemo okrog štedilnika, a nimamo veliko časa ali pa smo enostavno preveč lačni za dolgotrajno pripravo hrane. Karmen predlaga dva recepta, primerna poletju in njegovim temperaturam. Prvi je za ajdov krapec, drugi za zlivanko.
Pa poglejmo, kaj potrebujemo za ajdov krapec:

250 gramov ajdove moke
50 gramov pšenične moke, ostre
250 gramov skute
2 jajci
50 gramov sladkorja
2 decilitra kisle smetane

»Ajdovo moko poparimo z dobrim decilitrom, skoraj dvema, slane vroče vode. Premešamo in počakamo, da se ohladi. Temu dodamo pet dekagramov ostre pšenične moke in zgnetemo, da dobimo gladko testo. Pustimo ga počivati 10 minut, nato ga razvaljamo na pomokani deski na debelino tri milimetre. Razvaljamo približno tako veliko, kot je velik lopar, s katerim smo včasih krapce devali v krušne peči. Pazimo pri robu krapca, da ga pustimo debelejšega, oziroma krapec 'zarobimo', da nam pozneje nadev iz skute ne bo stekel čez rob,« pojasni Karmen. Za nadev pa zmešamo 250 gramov skute, dve jajci, 50 gramov sladkorja in deciliter kisle smetane ter ga namažemo na testo, na vrhu pa rahlo potresemo z moko. »Krapec pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija tako dolgo, da je rob lepo zapečen, nadev pa rumeno-rjave barve. Lepo pečenega premažemo z decilitrom smetane, ki ji primešamo malo mleka ter žlico sladkorja s ščepcem vaniljevega sladkorja. Tisti, ki imajo krapce rajši v slani različici, naj ne dodajajo sladkorja, ampak – sol. Krapec ponudimo še topel.«

H krapcu, ki je enostaven in hiter, kot nalašč za poletne večerje, pa Karmen dodaja še enostavnejšo in hitrejšo jed, prav tako primerno za večerjo, lahko pa tudi za zajtrk ali malico. Gre za preprosto zlivanko, za katero potrebujemo mleko, jajca, moko, sol in maščobo za pekač. »Za zlivanko zmešamo omenjene sestavine v enakem razmerju kot za palačinke. Masa je popolnoma enaka, razlika je le, da jo bomo vlili v pekač, ki ga pred tem namastimo z oljem ali mastjo, ter ga damo v pečico, da se segreje na 200 stopinj Celzija. Pri tem pazimo, da se maščoba ne zažge. Maso, ki smo jo pripravili, vlijemo v vroč pekač in damo takoj nazaj v pečico. Pečemo do zlatorjave barve. Med pečenjem se bo zlivanka napihnila in narasla; zraven pa lahko ponudimo ali solato ali čaj ali mleko. V maso lahko dodamo celo na koščke narezano salamo, sir, zelenjavo – skratka, spreminjamo okus po svojih željah. Meni je recimo najljubša zlivanka z domačim ribezom.« Odlična ideja in dober tek je vse, kar lahko tukaj dodamo.

Vestnik št. 24, 16.6.2016
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Simonine kostanjeve kocke - Radi jih jedo tudi tisti, ki niso ravno oboževalci te... » več
Rižota z lisičkami - Mnogim so med vsemi gobami najljubše lisičke, sploh, če ... » več
Ko želimo koga presenetiti - Iz Hotela Diana so nam tokrat poslali recepta za pi... » več
Kocke iz koruznih kosmičev in sezama - Sladica, ki ni le dobra in zdrava, ampak j... » več
Krompirjevi zrezki, dvakrat - Krompirjeve jedi lahko pripravimo na najmanj tisoč ... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Uspeh džeZZve na festivalu Zelenkovac Prekmurski etno džez kvartet džeZZva se je pred kratkim vr... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenske ekološke kmete omejuje trg Rast ekološke pridelave in prireje v Sloveniji zaostaja za ... » več