Gospodarstvo

Pomgrad v letu 2015 največji slovenski gradbinecčetrtek, 28.01.2016

avtor: Bernarda B. Peček
Če bi bili postopki javnega naročanja na hrvaškem trgu bolj jasni in hitri in bi pridobili vsaj en večji projekt, bi na Hrvaškem ustanovili tudi lastno družbo
Tudi leto 2015 je gradbeno podjetje SGP Pomgrad s 650 redno zaposlenimi sklenilo podobno kot leto 2014 – z okrog 130-milijonsko realizacijo in nekoliko večjim dobičkom. Toda kljub temu je minulo leto nekaj posebnega, saj so uspešno končali kar nekaj zahtevnih inženirskih in gradbenih projektov (podvoz s krožišči v Murski Soboti, nadvoz Grobelno), veliko projektov, financiranih tudi z evropskimi sredstvi, ki so spadali v prejšnjo finančno perspektivo, pa so morali končati v zelo kratkem času do konca leta 2015. Po lanskem preoblikovanju (pripojitev družbe Gradnje) in novi sistematizaciji jih v prihodnje čaka  še  odločitev, in sicer glede usode družbe SGP Pomgrad – GNG (geotehnika in nizke gradnje) iz Slovenske Bistrice, ki je sklenila minulo leto z rdečimi številkami. Kljub krizi jim vse občine redno plačujejo za opravljena dela, največji dolžnici pa še vedno ostajata občini Gornji Petrovci in Šalovci.

V letu 2016 se bo Pomgrad najverjetneje ponovno podal v  lastne naložbe, in sicer bodo po vsej verjetnosti gradili stanovanjske vilabloke na Vrbišču in pri Maximusu. Čeprav se gradbeništvo v Sloveniji že nekaj let spoprijema s krizo in je propadla večina največjih gradbenih podjetij, ima Pomgrad dovolj dela, pravzaprav prenašajo v leto 2016 nekaj projektov, in ker je tudi gospodarstvo začelo investirati v proizvodne hale,  so zmerni optimisti. Tako bodo letos končali projekte: PSO Keiser, 1. etapa AC Draženci–Gruškovje, centralna čistilna naprava Domžale - Kamnik, obnova vozliščne konstrukcije v Mariboru in gradnja akumulacijskega bazena za HE Brežice.

»Pričakujemo več zasebnih in manj javnih investicij, računamo na to, da bomo delali avtocestni odsek Jagodje–Lucija in sodelovali pri obnovi vozišč na sedanjih odsekih avtocest. Sodelovati želimo tudi pri projektih Direkcije za ceste Republike Slovenije – predvsem pri obnovi cestne mreže v Pomurju in Mariboru. Trudili se bomo   tudi pri sklopu B pomurskega vodovoda in vodovodu na območju Dravskega polja, saj smo že sodelovali pri obnovi kanalizacijskega sistema in čiščenju odpadnih vod. Računamo tudi na pridobitev projektov pri obnovi železniške infrastrukture Celje–Zidani most in Poljčane–Slovenska Bistrica, saj imamo dobre reference. Na sosednjih trgih v Avstriji računamo na sodelovanje pri gradnji zasebnih objektov in že načrtujemo nekaj investicij, morebiti s partnerji. Na Hrvaškem pa imamo zaradi dobrih referenc pri gradnji okoljskih projektov v Sloveniji, financiranih z evropskimi sredstvi, največ možnosti na tovrstnih natečajih. Težava pa je, ker veliko natečajev, na katere smo se prijavili leta 2015, še ni končanih, problem pa so predvsem dolgotrajni in nejasni postopki izbire. Če bi nam uspelo pridobiti vsaj en večji projekt, bi lahko razmišljali o ustanovitvi lastne družbe na tem trgu,« so prepričani v SGP Pomgrad, d. d.

Poudarjajo pa, da bi morali tako vlada kot tudi lokalne skupnosti čim prej prepoznati perspektivne infrastrukturne projekte, kajti z razvojem gradbeništva se bo povečal razvoj celotnega gospodarstva in okrepil BDP.

Vestnik št. 3, 21.1.2015
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Prvič posebna "božična" Radenska - Jabolka in cimet, obdana z mehurčki - v pra... » več
Delajo manjše hidroelektrarne za tuje naročnike - Podjetje je strojno opremljen... » več
Elrad International praznuje - Pred dvajsetimi leti je v mestu Gornja Radgona zač... » več
Gradnja ceste nacionalnega pomena - Družba Pomgrad je z lokalnimi izvajalci zače... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več