Gospodarstvo

Gradijo robustno, odporno in pametno omrežjesreda, 04.05.2016

avtor: Bernarda B. Peček
Na dopoldanski tiskovni konferenci Elektra Maribor na sedežu Območne enote (OE) Murska Sobota so poudarili, da je bilo leto 2015 za OE Murska Sobota leto presežkov, saj poraba električne energije nikoli še ni bila tako velika kot lani (skoraj 340 tisoč megavatov), od tega je bilo 81 odstotkov porabljene elektrike iz osrednjega distribucijskega omrežja, 19 odstotkov pa so proizvedli viri na območju OE Murska Sobota – predvsem s pomočjo sonca in biomase. Prav tako pa je bilo lani veliko investicijskega vlaganja, saj so skupno so uresničili za 3,5 milijonov evrov investicij in tudi letos bodo zanje namenili toliko denarja.
Predsednik uprave Elektra Maribor je poudaril, da ob izvajanju investicij zelo dobro sodelujejo z lokalnimi skupnostmi, na primer z MO Mursko Soboto, občinami Grad, Gornji Petrovci, Cankova in drugimi, saj so gradnjo daljnovodov uskladili z infrastrukturnimi posegi občin. Pomembnejše investicije v lanskem letu na območju OE Murska Sobota so bile obnova in ojačitev srednjenapetostne prečne povezave daljnovoda Gaberje – Beltinci (v vrednosti 56 tisoč evrov), gradnja povezovalnega srednjenapetostnega kablovoda Černelavci – Pušča ( v vrednosti 140 tisoč evrov), obnova daljnovoda Martinje – Boreča (v vrednosti 65 tisoč evrov), v sistem naprednega merjenja pa so uspeli vključiti že 18 243 merilnih mest.V letu 2016 bo najpomembnejši dogodek zagotovo ta, da bodo po skorja petnajstih letih načrtovanja in gradnje vendarle zaključili gradnjo daljnovoda 2 X 110 kV Murska Sobota – Mačkovci v dolžini 14 kilometrov, saj te dni postavljajo še zadnje manjkajoče stebre pri Kliniki Rimska čarda. Letos pa bodo začeli tudi graditi daljnovod Murska Sobota – Lendava v dolžini čez 27 kilometrov, s katero bodo vzpostavili pomursko zanko in s tem zagotovili zanesljivost obratovanja sistema. V tem letu bodo zgradili tudi povezovalni kablovod Dolenci – Hodoš, obnovili daljnovod Gornji Črnci – Gerlinci, zgradili nadomestno transformatorsko postajo v Srednji Bistrici in v napredni sistem merjenja vključili še dodatnih 2 260 merilnih mest.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Gradnja ceste nacionalnega pomena - Družba Pomgrad je z lokalnimi izvajalci zače... » več
Stečaj Zvezde Diane bliže koncu - Slavič ni več direktor podjetja MS Ključaro... » več
Kekec spet na dražbi - Zgodba o najbolj prepoznavni Pomurkini blagovni znamki oč... » več
V Črešnjevcih odprli prenovljene prostore - V Črešnjevcih pri Gornji Radgoni ... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Turnir Radenska Slatina: zmagi za Maribor in Slatino V športni dvorani v Radencih je bil turnir Radenska Slatina... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
60. Bujta repa Jubilejna najboljša prekmurska zabava Kluba prekmurskih š... » več
Kaplan je že v Dubaju Izstop graškega kaplana Gregorja Šemrla iz duhovniških vr... » več
Letni občni zbor DNŠ Mura in nove slačilnice Na soboškem stadionu Fazanerija je potekal redni letni obč... » več