Gospodarstvo

Delajo manjše hidroelektrarne za tuje naročnikesreda, 19.04.2017

avtor: Majda Horvat
Podjetje je strojno opremljeno in kadrovsko okrepljeno za celotno izvedbo naročila
Lendavsko podjetje Oletić GPI Inženiring je lani ustvarilo okoli 1,7 milijona evrov prihodkov, kar je približno toliko kot leto prej, posle pa sklepa skoraj v celoti s tujimi kupci, predvsem iz Avstrije in Madžarske. Podjetje se ukvarja s strojno obdelavo in strojegradnjo, specializirano je predvsem za izdelovanje manjših hidroelektrarn z zmogljivostjo od enega do treh megavatov (MW), trenutno pa izdeluje tudi turbino z zmogljivostjo sedem MW. »Proizvodnjo smo primerno opremili s stroji tudi za naročila večjih dimenzij, imamo pa tudi zelo dobro ekipo zaposlenih, ki je sposobna naročila izvesti zelo kakovostno,« je o temeljih za delovanje podjetja povedal Ivan Oletić, direktor družinskega podjetja.

Lani 300 tisoč evrov za pet strojev


Podjetje, ki se je ob ustanovitvi ukvarjalo le z inženirskimi storitvami, je leta 2004 postavilo v lendavski industrijski coni prvo proizvodno halo v velikosti petsto kvadratnih metrov, in sicer z namenom vzpostaviti lastno strojno proizvodnjo za manjše dimenzije, z usmeritvijo v strojegradnjo in postavitvijo večjih strojev v proizvodnem objektu pa je ta kmalu postal premajhen. Na sosednjem zemljišču, ki so ga prav tako kupili od občine, so leta 2013 postavili novo halo v velikosti tisoč kvadratnih metrov, za investicijo, ki je bila prelomna za rast podjetja, pa namenili 1,7 milijona evrov. Ker je bila proizvodnja še vedno preveč odvisna od negotovega sodelovanja s kooperanti, so se lani odločili še za eno naložbo, in sicer za nakup petih strojev, za kar so namenili 300 tisoč evrov. »Zdaj skoraj vse naredimo doma,« je povedal Oletić, s tem pa se je povečalo tudi število zaposlenih. Leta 2013 je podjetje imelo deset zaposlenih, zdaj jih je 23, dva ali tri delavce pa bodo na novo zaposlili tudi letos. Potrebovali bodo delavce, ki imajo znanje za delo z računalniško vodenimi stroji za obdelavo kovin.

Zaradi slabih izkušenj z drugimi so se kupci vrnili


Čeprav narava proizvodnega programa ne dopušča, da bi imeli vnaprej zagotovljena naročila za neko daljše časovno obdobje, lendavsko podjetje z najpomembnejšimi partnerji sodeluje že dobro desetletje, kar je neko jamstvo za rast podjetja, prav tako pa lahko na osnovi dobrega poslovnega sodelovanja dosega tudi nekoliko višjo ceno od tistih, ki jih ponuja konkurenca. »Naši konkurenti so Slovaki, Čehi in Italijani,« je povedal sogovornik, konkurenčni pritisk pa so najbolj občutili v času krize. Takrat so namreč vsi, ki so se ukvarjali z varjenjem, začeli ponujati vse, samo da bi prišli do posla, kar je na začetku tudi za lendavsko podjetje pomenilo izgubljanje poslov, vendar so se potem kupci zaradi slabih izkušenj z drugimi spet vrnili. Ugotovili so namreč, da je lendavsko podjetje v primerjavi s konkurenco strokovno dobro, da ima dobro tehnologijo in da je glede na število zaposlenih tudi zelo prilagodljivo. »Zdaj nam je uspelo nekoliko dvigniti cene v primerjavi s tistimi, ki so bile v kriznem obdobju, smo se pa v tem času tudi mi veliko naučili, predvsem glede iskanja racionalizacij, izboljšave v tem smislu pa smo predlagali tudi kupcem,« je dejal sobesednik.

Prihodnost in rast podjetja vidi predvsem v korektnem poslovnem sodelovanju s kupci in ustvarjenem zaupanju, seveda pa je za sklenitev vsakega posla pomembna tudi cena. Ko pa si enkrat v sistemu, pove sogovornik, te ta sili, da nenehno rasteš. Ugotavlja namreč, da bo treba počasi razmišljati o novi prostorski širitvi, o čemer pa se bosta odločala že oba s sinom Goranom, ki postopoma prevzema vodenje podjetja, vendar za to na sedanji lokaciji nimajo več možnosti.
Železnica bi koristila

Prostorska utesnjenost je posledica majhnih parcel, ki so jih začrtali na začetku urejanja industrijske cone, glede na vrsto proizvodnje, ki se tu razvija, pa je, pove sogovornik, vse bolj neustrezna tudi cestna infrastruktura, predvsem za prevažanje težkega tovora. Hitra rast podjetij v industrijski coni, ki že preraščajo v srednje velika in velika podjetja, pa je presenetila tudi  njega samega.

S poslovnega vidika je Lendava zaradi bližine treh držav dobra lokacija, ugotavlja Oletić, seveda pa bi bila za njihovo podjetje pomembna prednost pri pridobivanju posla, če bi bila Lendava povezana z železnico. To bi namreč kupcu znižalo stroške prevoza. Jeklene kose velikih dimenzij namreč prepeljejo v pristanišči v Kopru in Trstu in od tam potem potujejo po svetu. 

Vestnik št. 14, 6.4.2017
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 22.08.2017 ob 12:44:06 uporabnik: borutb
No, tudi oni rešujejo kar se da, tak da je itak stvar debate tale Mura in hidroelektrarne, vendar navajajo, da jih je trenutno na reki Muri 30 in jih še gradijo (Über 30 Kraftwerke stehen derzeit bereits an der Mur)....
http://www.rettetdiemur.at/aktuellesr />
Čestitke uspešnemu podjetju in njihovi kvaliteti, to je važno v tej objavi!
Ko bi le zagnali na podobne načine še več firm....
dodano: 22.08.2017 ob 12:32:50 uporabnik: borutb
''Delajo manjše hidroelektrarne za tuje naročnike''
Zanimivo, pri nas jih ne morejo prodati, ker na Muri ne gre postaviti hidroelektrarn, npr. čez mejo v Avstrijo pa gre in jo BP postavijo pred Radgonskim mostom...na reki Muri seveda, kot jih imajo višje.
Sicer splošno, hitro, razmišljanje, brez podlage...a zanimivo za slikovit prikaz bipolarnosti med državami.
Pa še slikovit prikaz WasserKrafWerk-ov v Avstriji:
http://www.rettetdiemur.at/uploads/ima
ges/site/550/content_3_text4/oesterreichka
rte_Geplante_und_bestehende_Wasserkraftwer
ke__c__WWF.jpg
Prvič posebna "božična" Radenska - Jabolka in cimet, obdana z mehurčki - v pra... » več
Elrad International praznuje - Pred dvajsetimi leti je v mestu Gornja Radgona zač... » več
Gradnja ceste nacionalnega pomena - Družba Pomgrad je z lokalnimi izvajalci zače... » več
Stečaj Zvezde Diane bliže koncu - Slavič ni več direktor podjetja MS Ključaro... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več