Črna kronika

Veseli december: Namesto petarde raje pamet v rokenedelja, 25.12.2016

avtor: Pomurje.si Fotografija: PUMS
Uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, vendar tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS). Za kršilce je predvidena globa tudi do 1200 evrov.
Če že uporabljamo pirotehnične izdelke, to počnimo varno in obzirno. Edina preventiva pa je pravzaprav, da pirotehničnih sredstev sploh ne uporabljamo. V prazničnih dneh na PUMS v povprečju vsako leto dobijo 30 prijav zavoljo metanja petard in spuščanja raket, tretjina prijav pa je upravičenih, torej takih, kjer policisti ugotovijo kršitve.

Slovenska zakonodaja o uporabi pirotehničnih sredstev se je sicer aprila 2008 spremenila in prilagodila EU, tako da pri nas niso dovoljeni tovrstni izdelki druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok. Od vseh pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, se sme prodajati in uporabljati samo najšibkejše pokalice, kot so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, konfeti – bombice, pokajoče žabice in male petarde.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJE OCENJENO
Gasilke iz Lutverc in gasilci iz Dragotinec zmagovalci PGD Šratovci je na športnem igrišču v Šratovcih organiz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Tako je bilo: Špirit spet napolnil Zvezdin vrt Na prireditvi, imenovani Piknik pod kostanji, je na vrtu sob... » več
Bogatajevi dnevi: Po posvetu županov še državna vaja V samem središču mesta – med drugim v mestnem parku, na ... » več
Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenice Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zad... » več