Črna kronika

Policija svetuje: Velikonočno pokanje z možnarjipetek, 14.04.2017

avtor: pomurje.si
Policisti se vsako leto v času velikonočnih praznikih srečujejo s problematiko, ki je povezana z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju. Pogosto pri tem uporabljajo možnarje ali druga priročna sredstva. V preteklih letih je zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom oziroma karbidom v nočnem času moti javni red in mir. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev se ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.
»Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno ponovno opozoriti na pazljivost pri uporabi, kar posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se namreč največ nesreč pripeti zaradi nepazljivosti ali malomarnosti. Na podlagi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov je s področja pirotehnike prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda F2 in F3, katerih glavni učinek je pok. Predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov,« je sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota.

Policisti še posebej opozarjajo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Možnarji, katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države in tudi na območju Pomurja zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanju tudi priglasitveni list. Ta orožna listina jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

»Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno ob pogojih upoštevanja varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Kdor uporablja acetilen oziroma karbid ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104 evrov. To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen/karbid in druge plinske zmesi za pokanje v času velikonočnih praznikov, če bodo upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ne bo sankcionirala,« je še sporočila tiskovna predstavnica pomurske policije.

Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22. in 6. uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, kaznuje z globo najmanj 83 evrov.

Zaradi praznikov policisti tudi pričakujejo v prihodnjih dneh povečan promet na cestah in mejnih prehodih, zato voznike opozarjajo na previdnost in strpnost. Pred odhodom od doma pa ne pozabite na ustrezno zavarovanje vaše lastnine, še opozarjajo policisti.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več