Črna kronika

Občina Črenšovci: V Kamencih obžalujejo napad na župana Antona Törnarjačetrtek, 24.11.2016

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Andrej Bedek
Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Črenšovci, ki ji predseduje romska občinska svetnica Meri Horvat, je na seji obsodila nedavni napad župana Antona Törnarja in pozvala k dialogu znotraj romske skupnosti ter med Romi in večinskim prebivalstvom.
Na seji je bil tudi brat enega od udeležencev v napadu, ki se je zgodil 13. novembra in po katerem je župan ostal brez dveh zob. Županu se je opravičil v imenu romskega zaselka Kamenci.

Župan Törnar pa je na seji večkrat poudaril, da je problematika veliko bolj resna, kot se zdi na prvi pogled. Meni, da napad nanj ni navaden gostilniški pretep, kot to želijo nekateri iz romske skupnosti prikazati, pač pa napad na funkcijo.

Horvatova je na seji ponovila, da je županu zamerila, da je medije, potem ko je vest o napadu prišla v javnost, poslal k tako imenovanemu poglavarju naselja Ludviku Levačiču, ne pa k njej. Horvatova še meni, da se z romsko problematiko v občini premalo ukvarjajo. Prst je tudi uperila v Levačiča. Prepričana je namreč, da si je predsednik Romskega društva Kamenci/Romano Pejtaušago prilastil večnamenski center v naselju in nekaterim onemogočal vstop vanj.

Levačič ji je odgovoril, da so vrata centra odprta za vse, vendar le, če spoštujejo pravila. »Črenšovci so bili primer dobre prakse, zdaj pa smo pljunili na naše 15-letno delo. Sam se nimam za poglavarja, me pa tako nazivajo ljudje, ki cenijo moje delo. Imel sem ogromno klicev, tudi z ameriškega veleposlaništva me sprašujejo, kaj se dogaja,« je povedal Levačič.

V imenu Foruma romskih svetnikov je napad na župana obsodil tudi njegov predsednik Darko Rudaš. »Ni prav, da je zaradi napada posameznika ožigosana celotna romska skupnost. Taki dogodki sejejo dvom o že vzpostavljenem sožitju v prekmurski regiji.« Zato so 5. decembra tudi sklicali skupno sejo 11 županov in romskih svetnikov iz občin, kjer živijo Romi, da bi ustanovili sosvet za sožitje. Sicer se je Rudaš tako prvič oglasil po napadu, svoje stališče pa še ni zavzela Zveza Romov Slovenije. 

Ob napadu na črenšovskega župana se je že takoj odzval minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki poziva k strpnemu in spoštljivemu dialogu: »Prav je, da imamo različna stališča, vendar če želimo skupaj bivati in ustvarjati, moramo odgovore iskati v dialogu, ne s pestmi.« Odzvali so se tudi v Skupnosti občin Slovenije, zaradi fizičnega nasilja, ki so ga v zadnjem času deležni župani, pa veliko zaskrbljenost prav tako izražajo v Združenju občin Slovenije.

Nasilje nad županom je sicer vznejevoljilo številne prebivalce občine, ki pa zaradi občutljivosti primera ne želijo biti imenovani, kar je seveda razumljivo. Pred tremi leti je namreč na nogometnem turnirju na črenšovski osnovni šoli zavrela kri prav med Romi, vpletenimi v napad na Törnarja, in domačimi nogometaši, na koncu pa se je resnica o krvavem obračunu, do katerega je prišlo po turnirju, iskala na sodišču. To je moralo izreči kazni – mnogi Črenšovčani pa so jih razumeli kot nepravične.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več