Črna kronika

Milijonarjevo posojilo: Obsojena nekdanja predsednica Mure 05 in kapetan ekipetorek, 25.04.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Nataša Juhnov
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je končalo sojenje Nataši Horvat Barič, nekdanji predsednici danes že propadlega nogometnega prvoligaša Mure 05, in Fabijanu Cipotu, nekdanjemu kapetanu nogometašev Mure 05. Horvat Baričeva in Cipot sta bila obsojena na sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let zaradi kaznivega dejanja goljufije, ko sta si od Leona K. iz okolice Murske Sobote januarja 2013 izposodila 35 tisoč evrov, ki sta jih vložila v klub.
Dogovor med strankami je bil, da milijonar dobi vrnjeno posojilo, ko klub proda perspektivnega igralca Matica Maruška. Ker scenarij rešitve prvoligaškega moštva ni uspel, je Maruško zaradi dolgov Muro 05 zapustil in na Slovaško odšel kot prost nogometaš, tako da zanj niso iztržili niti evra, posojila loterijskemu dobitniku pa zato seveda niso vrnili.

Ko je nekdanjemu predsedniku Mure 05 Miroslavu Topiću decembra 2012 v vodo projekt reševanja kluba, ker so ga zavrnili sponzorji iz Nizozemske, je vzela predsedniške vajeti v roke Horvat Baričeva, ki je na krovu takrat že potapljajoče se barke vzdržala le pol leta. Junija 2013 je Mura (05) nato izginila z zemljevida elitnega žogobrca na Slovenskem.

Topić, ki je med aprilom 2010 in januarjem 2013 vodil Nogometno društvo (ND) Mura 05, je v zameno za milejšo kazen s tožilstvom že podpisal sporazum o priznanju krivde. Obsojen je bil na 27 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let. Kazen zapora se ne bo izvršila, če nekdanji predsednik nogometnega kluba iz Fazanerije v tem času ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Topić je priznal, da je med vodenjem ND Mure 05, storil naslednja kazniva dejanja, in sicer oškodovanje upnikov, poslovno goljufijo, ponareditev ali uničenje poslovnih listin, kršitev temeljnih pravic delavcev in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Skupaj je tako nastalo za okoli 360 tisoč evrov škode. 

Bivši predsednik Mure 05, pod katerim vodstvom je klub leta 2011 prišel nazaj v prvo ligo in potem junija 2013 več ni dobil licenco za nastopanje v 1. SNL in je danes izbrisan iz registra društev, je obžaloval svoja dejanja. Povedal je, da je klub želel rešiti s tujimi investitorji, a je lokalno okolje le-te odgnalo.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Strelstvo: pionirke iz Tišine ekipno druge V Ormožu je bil 4. krog državnih lig v streljanju. Pionirk... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več