Črna kronika

Kurjenje prvomajskih kresov: Upoštevajte navodila, da ne pride do nesrečesobota, 29.04.2017

avtor: Pomurje.si
Kurjenje kresov lahko pomeni nevarnost za udeležence kresovanja in tudi nevarnost za nastanek požara v naravi. Vsi, ki nameravate v naravnem okolju kuriti kresove, upoštevajte napotke za varno kurjenje, so pred prvim majem, ko se ponekod v čast praznika zakurijo kresovi in postavijo mlaji, sporočili iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Preden zakurite kres, najprej očistite kurišče vseh gorljivih snovi in ga obdajte s kamenjem ali peskom. Za prižiganje kresov ne uporabljajte vnetljivih in eksplozivnih snovi. Kres naj ves čas nadzoruje odrasla oseba, po kurjenju pa žerjavico povsem pogasite in kurišče prekrijte s peskom.

Uprava za zaščito in reševanje je izdala nekaj napotkov za kurjenje kresov. Prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi, če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali, kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe, ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejših sunkih vetra je treba kurjenje kresa prekiniti, pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi ter po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti in priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom.

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilce, so še sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
KPŠ pripravil sprehod z živalmi iz zavetišča Klub prekmurskih študentov je danes pripravil akcijo spreha... » več
Njihov že tretji socialni projekt Štirideset udeležencev bo lahko počelo marsikaj, kar jim ... » več
Vestnikovec Timotej Milanov dobil novinarsko nagrado V Ljubljani, na Festivalu Naprej/Forward, festivalu kakovost... » več