Črna kronika

Finančni/davčni urad Murska Sobota: Vlasta Temlin ni več direktorica soboške davkariječetrtek, 24.11.2016

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Nataša Juhnov
Vlasta Temlin ni več direktorica Finančnega/davčnega urada Murska Sobota (FUMS). Vršilec dolžnosti direktorja FUMS je postal Slavko Horvat. Temlinova je bila na mestu direktorice murskosoboške davkarije 20 let, vse od leta 1996. FUMS je v četrtek obiskala Jana Ahčin, generalna direktorica Finančne uprave Republike Slovenije (FURS). Kot smo izvedeli, je Ahčinova zaradi kazenskega postopka, ki poteka proti direktorici murskosoboške davkarije, Temlinovi odvzela pooblastila. Poslej bo FUMS vodil Horvat.
»Od 25. novembra 2016 dalje FUMS po pooblastilu vodi dosedanji namestnik Slavko Horvat. Vlasta Temlin je namreč vodstvo FURS seznanila, da je zoper njo vložena obtožnica s strani Okrožnega državnega tožilstva Ptuj v zvezi z izdajo potrdila Muri 05. Zaradi navedenega je bila z namenom zaščite integritete FURS sprejeta odločitev, da Vlasta Temlin do dokončanja tega postopka ne opravlja nalog direktorja FUMS,« so sicer na naše poizvedovanje sporočili iz službe za odnose z javnostmi FURS. 

Odločitev FURS je torej povezana s postopki v zvezi z davčnim potrdilom nekdanjemu nogometnemu klubu Muri 05. Okrožno sodišče na Ptuju je namreč končalo s sodno preiskavo proti Temlinovi in Miroslavu Topiću, predsedniku bivšega nogometnega kluba Mura 05. Temlinova in Topić sta se pod drobnogledom organov kazenskega pregona znašla zaradi izdaje lažnega davčnega potrdila Muri 05. Ptujski tožilci so torej v ravnanju Temlinove našli znake kaznivega dejanja in so zato proti njej vložili obtožnico. Primer so vodili ptujski tožilci, ker so se murskosoboški izločili. 

Izdaja potrdila Muri 05 je sicer že dobila en sodni epilog. Andreja Mihalič, sodnica okrajnega murskosoboškega sodišča, je Tatjano Gyergyek, bivšo namestnico Temlinove, nekdanjega vodjo kontrolnega oddelka Avgusta Zakojča – davkarija je po interni preiskavi Gyergyekovo in Zakojča vrgla iz službe, vendar so prvo morali vzeti nazaj v službo, drugi pa s tožbo ni uspel – in Štefana Koltaja, davčnega kontrolorja, januarja letos spoznala za krive, da so bili vpleteni v izdajo lažnega dokumenta. Gyergyekova je bila obsojena na pet mesecev, Zakojč in Koltaj pa na štiri mesece pogojne kazni zapora. »Ugotovljeno je bilo, da so vsi trije ravnali naklepno, saj so se zavedali kaznivosti svojih dejanj. Kot davčni uradniki bi morali v širši javnosti vzbujati zaupanje,« je v obrazložitvi sodbe pojasnila Mihaličeva.

Trojica je z zatožne klopi, kamor so jih posadili tukajšnji tožilci, ki se v tem primeru niso izločili, odločno tudi pred izrekom kazni zavrnila krivdo in prst usmerila v Temlinovo, ki je bila menda režiserka izjemnega primera izdaje dokumenta. Še najbolj je to naredil Zakojč, ki je dejal, da sta ga Gyergyekova in Temlinova izigrali, ker je bil vedno poslušen. Prva ga je, tako obsojenec, 29. maja 2012 poklicala in mu naročila, naj za Muro 05 izda potrdilo s prestavljenim datumom, da so plačani vsi davki in drugi prispevki. »Ko sem prišel k njej v pisarno, sta bila na sestanku še direktorica in predsednik kluba.« Povedal je, da sta bila s Koltajem dobesedno stisnjena v kot, da morata izdati dokument z lažnim datumom in da glavnega krivca za vse skupaj sploh ni na sodišču. »Nisem odklonil tega, kar so mi naročili, ker sem direktorici in namestnici verjel, da je vse v redu. Zlorabili so moje zaupanje ter krivdo naprtili meni in kontrolorju,« je poudaril.

Prva očitno nekdanja murskosoboška davkarica pa je pred Mihaličevo, ki je izjemno natančno prečesavala obsežen sodni spis, zatrdila, da se ne spomni, da bi bil Topić pri njej oziroma da ga sploh ne pozna. Mogoče je, da je šlo za kontrolorjevo napako in da sama pravzaprav ne ve ničesar o izdaji lažnega potrdila. Da je šlo nekaj narobe, je Temlinova izvedela šele januarja 2014, ko je Koltaj dobil vabilo na policijsko zaslišanje.

»Čeprav se je v postopku nenehno omenjalo, da je na izdajo dokumenta vplival še nekdo, se sodišče o tem ni opredeljevalo, ker to ni bil predmet tega postopka,« je sodbo takrat še utemeljila sodnica Mihalič. 

O ozadju izdaje potrdila Muri 05 pa več v prihodnjem Vestniku, ki bo izšel 1. decembra.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več