Akcije

Izbiramo Pomurko in Pomurca maja 2016ponedeljek, 16.05.2016

avtor: Pomurje.si
Pred nami je že majski izbor za Pomurko in Pomurca leta. Najprej povejmo, da ste za Pomurko meseca aprila izbrali Ines Zorec, prejemnico nagrade Mladinskega sveta Slovenije za diplomsko delo o socialni vključenosti mladih v občini Gornja Radgona, za Pomurca preteklega meseca pa prejemnika državnega reda za zasluge Jožefa Smeja.
Kandidatke za Pomurko maja 2016

Ema Mesarič, prejemnica zlatega znaka ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, je kot sodelavka Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Murski Soboti gonilna sila promocije zdravja v Pomurju. Sooblikovala je politiko zdravja in skupno s predstavniki lokalne oblasti ustanavljala lokalne akcijske skupine za zdravje. V svoji bogati poklicni poti je prispevala k zmanjšanju medgeneracijske neenakosti v zdravju s pomočjo krepitve zdravja ter večji zavesti posameznih skupin prebivalstva za varno, čisto in zdravo naravno okolje.

Elica Horvat, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci, ki je skupaj  s Krajevno skupnostjo Gančani in Turističnim društvo Sodar Gančani  podala leta 2014 pobudo za vpis Gančkoga majoša v register žive nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Gančki majoš je v register uradno vpisan od 13. aprila letos, v Gančanih pa običaj postavljanja majoša ohranjajo že 97 let.

Urška Fartelj, avtorica kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno, je ljubiteljica kuhanja, ki prisega na  doma pripravljeno hrano z lokalnimi sestavinami. Z zapisovanjem receptov na spletu ohranja kulinarično izročilo naše pokrajine in spodbuja uporabo lokalnih pridelkov. Potem, ko je njena spletna stran postala prepoznavna in priljubljena, si je zadala nov projekt “Slovenija na krožniku“, kjer se bodo predstavljali lokalni pridelovalci živil, hrane, pijače, trgovine z lokalno pridelanimi živili in izdelki.

Kandidati za Pomurca maja 2016

Janez Tišler, lastnik in direktor podjetja Niros kovinarstvo s Cankove,  je pobudnik in organizator Hišnih sejmov, ki na Cankovi potekajo vsako leto. Na letošnjem, petem sejmu je sodelovalo več kot 40  pomurskih obrtnikov in podjetnikov, pripravili so tudi ulico  domače obrti in kulinarike  na kateri je sodelovalo 30 različnih ponudnikov. Vstop je za obiskovalce, ki jih vsako leto naštejejo več tisoč, tudi iz sosednje Avstrije, brezplačen.

Štefan Kardoš, avtor romana Veter in odmev, s katerim je uvrščen med ožji izbor deseterice romanov, ki se potegujejo za nagrado kresnik, to pa je že Kardoševa četrta nominacija. Večplasten roman pripoveduje zgodbo učitelja glasbe v vaški šoli ter prepleta realnost s spomini na preminulo ljubezen in fantazijskimi bitji. Knjigi je priložena tudi istoimenska zgoščenka z uglasbenimi interpretacijami besedil. Leta 2008 je Štefan Kardoš prejel kresnika za roman Rizling polka.

Štefan Sraka
iz Renkovec, zmagovalec prvega mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski gori. Mladi Prekmurec je zmagal v močni mednarodni konkurenci 40-ih kuharjev iz šestih držav, a obenem priznal, da se na tekmovanje ni posebej pripravljal. Omenjene lovorika je le še ena v nizu številnih, ki jih je Sraka prejel tako doma kot v tujini, kuhar, ki v svoje recepte vpleta lokalno tradicijo in sestavine, pa pravi tudi, da ga nobena od osvojenih nagrad doslej ni prevzela in vsak dan svoje delo začenja znova.

 
Za Pomurko in Pomurca meseca boste lahko glasovali vse do 29. maja, in sicer z originalnimi glasovnicami iz Vestnika, in s pošiljanjem SMS sporočil. Uporabniki Telekoma in Debitela boste lahko glasovali tako, da pošljete SMS na 2929. Cena povratnega sporočila je 0,417 evra. Za Emo Mesarič glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo RMV P A, za Elico Horvat RMV P B, za Urško Fartelj pa RMV P C. Za Janeza Tišlerja glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo RMV P D, za Štefana Kardoša RMV P E in za Štefana Srako RMV P F.

Tudi letos pričakujemo vaše predloge za Pomurko ali Pomurca meseca z utemeljitvijo. Pošljete jih lahko na elektronski naslov izbor@murskival.si ali po navadni pošti na naš naslov: Radio Murski val, Arhitekta Novaka 13, Murska Sobota, s pripisom Za Pomurko in Pomurca meseca. 
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Finalni izbor Pomurke in Pomurca leta 2016 - Začenjamo finalni izbor Pomurke in ... » več
Izbiramo Pomurko in Pomurca decembra 2016 - Pred nami je še zadnji mesečni izbo... » več
Izbiramo Pomurko in Pomurca novembra 2016 - Pred nami je že novembrski mesečni ... » več
Izberite Pomurko in Pomurca meseca oktobra 2016 - Pred nami je oktobrski izbor za... » več
Izbiramo Pomurko in Pomurca septembra 2016 - Pred nami je že septembrski izbor z... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več